Zostałam zaproszona przez firmę Bielmar do przetestowania ich produktów. Oczywiście na tych ciastkach nie poprzestanę testowania. Uwielbiam piec ciacha, a margaryny Bielmar idealnie do tego nadają się.
½ kg mąki wrocławskiej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
jajko całe
1 żółtko
20
dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka
skórki pomarańczowej kandyzowanej
20
dkg margaryny zwykłej Bielmar
Szczypta
soli
Polewa:
½
tabliczki czekolady
6
łyżek mleka
Orzeszki
arachidowe drobne
Do
miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę
soli, margarynę, jaja, skórkę pomarańczową. Całość kroję nożem, i zagniatam.
Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie za pomocą specjalnej
nakładki wycinam ciastka o rożnych kształtach maszynką do mięsa. Ciastka
układam na pergaminie na blaszce i wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160
stopni. Czekoladę, kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej,
dolewam mleko. Po ostudzeniu ciastka dekoruję polewą czekoladową i posypuję
orzeszkami.