Wszystkim
Babciom i Dziadkom z okazji ich Święta moc życzeń zdrowia, radości
pogody ducha na każdy dzień. Ja niestety babci i dziadka już nie mam.
Ten torcik dedykuję wszystkim babciom i dziadkom żyjącym i tym których
już nie ma z nami. Zawsze będziecie w naszych sercach moim szczególnie.
Biszkopt jasny:
3 jaja średnie
1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukier kryształ
Biszkopt ciemny:
5 jaj średnia wielkość
150 gram mąki Tortowej
150 gram cukier kryształ
30 gram kakao ciemne
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki 30 %
500 gram mascarpone
2 łyżki pudru
1 łyżeczka fix do śmietany opcjonalnie
Poncz:
1 herbata czarna
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wino Celebro Semi Sweet Rose
Dekoracje z czekolady:
2 tabliczki czekolady gorzkiej
25 dkg maliny mrożone
1/2 szklanki konfitury z czarnej porzeczki
Biszkopt jasny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i
miksuję na najwyższych obrotach na puszystą masę. Jaja muszą być dobrze
ubite. Mąkę mieszam i przesiewam, następnie dodaję stopniowo do jaj
ubitych i delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Nie dodaję
proszku do pieczenia. Formę okrągła o średnicy 25 cm smaruję i wylewam
na nią ciasto. Piekę temp 160 stopni około 30 minut.
Biszkopt ciemny: Do miski od miksera wbijam jaja całe, dodaje cukier i miksuję na
najwyższych obrotach na puszysta masę. Jaja muszą być dobrze ubite. Mąkę
mieszam i przesiewam razem z kakao, następnie dodaję stopniowo do jaj ubitych i
delikatnie mieszam już ręką bez użycia miksera. Piekę temp 160 stopni 35-40 minut.
Masa: Do miski od robota przekładam serek mascarpone, wlewam śmietanę
kremówkę i ubijam razem na sztywno. Pod koniec dodaję cukier puder i fix
do śmietany.
Dekoracje wiórki: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli
wodnej. Rozpuszczona czekoladę wylewam na szklany blat. Odstawiam do
zastygnięcia najlepiej na noc. Ostrym nożem, albo metalową łopatką
zeskrobuje różnej wielkości spirale i ruloniki.
Listki czekoladowe: Tabliczkę czekolady rozpuszczam w miseczce w kąpieli
wodnej. Liście róży, należy używać listki kwiatów jadalnych, myję i
osuszam wacikiem. Następnie pędzelkiem małym nakładam płynną czekoladę
na listki od strony unerwienia, wtedy na naszej czekoladzie odcisną się
nerwy listków. Smaruję tylko jedną stronę liści. Odstawiam na 30 minut
do lodówki. Wyjmuje i odrywam listki od czekolady. Nigdy nie odwrotnie
bo czekolada będzie się łamać. Należy nanieść na liście kilka warstw
czekolady. Listki można przechowywać w lodówce.
Poncz:
Herbatę zaparzam i studzę, następnie dolewam wino do herbaty.
Biszkopty po upieczeniu kroję z każdego mają powstać dwa blaty. W sumie
ma ich być 4. Na spód kładę blat czekoladowy, nasączam go ponczem,
smaruję 1/3 masy śmietanowej. Przykrywam jasnym blatem, nasączam go,
smaruję konfiturą, układam rozmrożone maliny i odsączone z soku.
Przykrywam ciemnym blatem, nasączam go, smaruję masą śmietanową. Układam
ostatni blat jasny. Tego już nie nasączam. Smaruję resztą kremu, boki
również. Na górze tortu układam listki czekoladowe, boki obsypuje
wiórkami i wierzch też.