wtorek, 30 sierpnia 2016

Bezglutenowa tarta z warzywami


Tarta lekko wędzona za sprawą ryby, z dodatkiem fasolki, kukurydzy i groszku Firmy JAMAR. Otrzymałam smaczną paczuszkę dzięki której ona powstała. Wersja bezglutenowa. Tarta powstała fajna, krucha.



















spód tarty:
150 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej
3 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy miks
150 g masła zimnego
3 łyżki zimnej wody


farsz:
2/3 puszki kukurydza z groszkiem Jamar
2/3 puszki fasolki czerwonej Jamar
5 pomidorków koktajlowych
15 dkg sera wędzonego twardego
40 dkg wędzonego dorsza
sól, pieprz
przyprawa miks
3 jajka
1 białko
300 g jogurtu greckiego
koper świeży

Do miski wsypuję mąki, dodaję pokrojone zimne masło, żółtka,sól, zimną wodę, i kroję całość nożem w misce, następnie zagniatam krótko.  Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Formę tarty średnica 26 cm smaruję. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia następnie przekładam z papieru ciasto do formy. Spód tarty nakłuwam widelcem  Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni góra dół na 20 minut.

 Do miseczki przekładam jogurt, wbijam jajka, dodaję białko, sól, pieprz, przyprawę, pokrojony koper i całość mieszam. Na wystudzony spód tarty przelewam 2/3 masy jogurtowej, układam kukurydzę z groszkiem, fasolkę, kawałki obranej ryby. Wylewam resztę masy jogurtowej, dodaję połówki pomidorków. Tartę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zetnie.

niedziela, 28 sierpnia 2016

Polędwiczki z sosie z podgrzybkami


Obiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam. Lidunia wielkie dzięki za ten dar lasu, lepszego prezentu nie mogłam dostać. :-)





















1 polędwica wieprzowa
1 cebula
30 dkg podgrzybków
15 dkg pieczarek
sól, pieprz kolorowy
pieprz cytrynowy
przyprawa grecka
przyprawa do wołowiny
200 g śmietany 18 % ukwaszonej
natka pietruszki

Polędwicę oczyszczam z błony, kroję na plastry 1,5 cm lekko rozbijam dłonią. Solę, posypuję pieprzem kolorowym i cytrynowym, przyprawą grecką. Cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 4 minuty. Podlewam wodą podczas smażenia. Grzyby myję, kroję w plasterki i smażę na osobnej patelni. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką.

piątek, 26 sierpnia 2016

Grzybowa z podgrzybków.

Zupa pachnąca lasem, lekka aromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby.
















30 dkg podgrzybków
1 por biała część
kawałek selera
1 marchewka
3 ziemniaki średnie
liście selera
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1 litra wywaru warzywnego
1/2 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka krupczatki
masło klarowane
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
natka pietruszki



Grzyby myję i kroję w plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję pokrojoną por, liście selera grzyby i gotuję dalej 5 minut. Mąkę rozrabiam w ziemnej wodzie, dodaję do gotującej się zupy, zagotowuję , dolewam śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.. Posypuję natką pietruszki

czwartek, 25 sierpnia 2016

Sowa z farszem z dyni


Sowa w towarzystwie miodówek i dyni jako propozycja na obiad. Kanie można podać na wiele sposobów i nudny kotlet ala kania można urozmaicić.












1 sowa duża
1/3 dyni hohhaido
1/4 szklanki kaszy kuskus
1 cebula
7 grzybów leśnych miodówek
sól, pieprz
natka pietruszki
olej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej

Od sowy odcinam korzeń, delikatnie myję, osuszam. Panieruję w rozbełtanym jajku, obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju. Kaszę zalewam wrzącą wodą o,5 cm powyżej linii kaszy. Odstawiam pod przykryciem na 15 minut. Cebulę obiera, kroję drobno przesmażam, dodaję pokrojone grzyby miodówki i smażę razem. Grzyby wykładam na talerz. A na patelni przesmażam pokrojoną dynię w kostkę. Podlewam ją odrobiną wody. Doprawiam solą, pieprzem. Do kaszy dodaję grzyby, dynię, natkę pietruszki, doprawiam według uznania. Sowę  podaję z farszem.



środa, 24 sierpnia 2016

Żeberka w sosie śliwkowym

Żeberka śliwkowe z nutą korzenną. Śliwki świetnie nadają się do mięsa. Bardzo często stosuję takie połączenie w sezonie śliwkowym.















70 dkg żeberek
2 cebule
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szałwia, rozmaryn świeży
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki wina czerwonego
1 gwiazdka anyżu
cynamon
kardamon
1/2 kg śliwek węgierek

Żeberka kroję na kawałki, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, sól, pieprz, rozmaryn i szałwię pokrojoną, czosnek sprasowany, oliwę. Obtaczam w marynacie i przekładam na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładam mięso na patelnię i przesmażam z każdej strony,  podlewam od czasu do czasu wodą. Po pół godzinie dodaję wino i dalej smażę, dodaję część śliwek obranych, kardamon, cynamon, anyż, i na wolnym ogniu duszę żeberka przewracając je od czasu do czasu. Jak mięso będzie już prawie miękkie dodaję resztę śliwek, żeby zachować ich cząstki. Żeberka smażę aż mięso będzie miękkie. a sos gęsty. Jak sos za bardzo zgęstnieje podlewam go wodą.


wtorek, 23 sierpnia 2016

Rogaliki dyniowo śliwkowe


Dynia ze śliwkami bardzo smaczne połączenie. Rogaliki mają bardzo ładny żółty kolor a do tego fajny smak. Wersja nie za słodka także można się nimi objadać.



































400 g mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki pure z dyni
3 łyżki cukru
3 żółtka
szczypta soli
1/3 szklanki mleka
2 dkg drożdży
1 łyżka masła
40 dkg śliwek
cukier puder do posypania

1 jajko do smarowania


Do  miski przekładam drożdże, dodaję mleko letnie, cukier szczyptę i mieszam aż się rozpuszczą, dosypuję dwie łyżki mąki i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję  sól, pure z dyni oraz żółtka które ubijam z cukrem mikserem. Ciasto zarabiam mikserem albo łyżką. Masło roztapiam studzę, i dodaję do ciasta na końcu. Dalej zarabiam. Jak ciasto jest za luźne dosypuję mąki, albo za gęste dodaję pure z dyni. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około półtorej godziny. Po tym czasie wykładam na deskę podsypaną mąką i zagniatam rękoma. Dziele na dwie części i wałkuje w okrąg. Kroję nożem na trójkąty. Na każdym kawałku ciasta układam po dwie ćwiartki śliwek. Zwijam w rogalika. Układam na blaszce i odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozbełtanym jajkiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

niedziela, 21 sierpnia 2016

Crumble ryżowo śliwkowe

Szybki i prosty deser który można zrobić jak mamy ochotę na coś słodkiego a nie chcemy spędzam w kuchni dużo czasu. Wersja bezglutenowa z nuta migdałowo owsianą. Kruszonka wyszła pyszna dzięki temu połączeniu.

















1/2 szklanki mąki ryżowej
2 łyżki migdałów tartych
50 g masła
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru trzcinowego

40 dkg śliwek
1 łyżka cukru trzcinowego

Śliwki myję, pozbawiam pestek i kroję w ćwiartki. Przekładam na patelnię, posypuję łyżką cukru i przesmażam około dwie minuty aż lekko zmiękną. Robiłam crumble w wersji ze śliwkami podsmażonymi i nie i wole osobiście pierwsza wersję. Śliwki po upieczeniu wytworzą fajny sos jak wcześniej są podsmażone.Kokilki smaruję u mnie wyszły cztery foremki, układam w nich śliwki.
Do miski przesypuję mąkę, dodaję migdały tarte, płatki owsiane, masło i zagniatam palcami kruszonkę. Na końcu dodaję cukier i chwilę łącze razem. Na śliwkach układam kruszonkę, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 30 minut aż się crumble zrumieni.

sobota, 20 sierpnia 2016

Kurkowo cukiniowa zupa


Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów.







20 dkg kurek
1 cukinia
1 cebula
3 marchewki
1/2 por biała część
1 kawałek selera
1 pietruszka
4 parówki cielęce
1 gałązka selera liście
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki śmietany 18 %
1 litr wywaru drobiowego

Cebule kroję drobno i przesmażam na patelni na maśle klarowanym, dodaję pokrojone na plasterki parówki. Warzywa obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam do pojemnika wysokiego i miksuje razem z liśćmi od selera, dolałam 1/2 szklanki wywaru z zupy wtedy lepiej się blenduje. Przelewam cukinię do zupy, doprawiam, sola, pieprzem, dolewam śmietanę. Podaję z natką i plastrami cukinii które wkładam na pięć minut do wrzątku.


piątek, 19 sierpnia 2016

Zupa z fasolki szparagowej


Zupa mojego dzieciństwa, robiła ją moja babcia i mama.Obowiązkowo musi być do niej szeroka fasolka. Jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być podana z dużą ilością natki, a smaku dodaje jej też lubczyk.



















40 dkg fasolki szparagowej szerokiej zielonej i żółtej
1 papryka żółta
3 marchewki średnie
1 gałązka liścia selery
lubczyk świeży
1 kawałek pora
sól, pieprz
1 litr bulionu warzywnego
1/3 szklanki śmietany 18 %
natka pietruszki
1 łyżka maki krupczatki

Fasolkę obieram i kroję na kawałki. Marchewkę obieram i kroję w plasterki. Paprykę kroję w paski, pora kroję drobno. Do garnka wlewam bulion dodaję fasolę i gotuję 15 minut. Dodaję marchewkę, paprykę por i dalej gotuję.Dodaję pokrojone liście selery, lubczyku. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam do zupy. Zagotowuję, doprawiam sola, pieprzem, natką pietruszki.

środa, 17 sierpnia 2016

Pomidorowa po włosku

Pomidorowa trochę w innym wydaniu ale zapewniam że jest bardzo dobra. Naleśniki bazyliowe zamiast makaronu czemu nie. W sezonie pomidorowym można zaszaleć i zaskoczyć rodzinę.
















zupa:
1 kg pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
0,75 litra bulionu drobiowego
1/3 szklanki śmietany 18 %
olej

naleśniki:
1/2 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 pęczek bazylii
sól
1/2 opakowania sera feta


Pomidory myję, kroję na pół przekładam do garnka. Podsmażam aż puszczą sok i będą miękkie, następnie przecieram przez sito. Cebulę, czosnek obieram i kroję drobno, przesmażam. Dodaję przetarte pomidory i dalej przesmażam aż przecier zredukuje się. Dolewam bulion zagotowuję i miksuję blenderem. Dolewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem.

Naleśniki:
Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję jako, liście bazylii, ale zostawiam ich część,  mleko, sól , łyżkę oliwy i miksuje blenderem. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Smaruję serem feta, układam liście bazylii i zwijam w rulon. Kroję na małe kawałki i nabijam na patyczki do szaszłyków. Zupę podaję z serem feta i szaszłykami oraz listkami bazylii.

wtorek, 16 sierpnia 2016

Semifreddo kokosowo ryżowe


Deser lodowy ryżowo kokosowy z owocami sezonowymi. W mojej wersji mleczko kokosowe ale można je zastąpić śmietaną kremówką jak ktoś woli. Z ryżem preparowanym który przypomina mi smaki dzieciństwa który to był wielkim smakołykiem jak nic innego nie było.


















 szyszki:
40 g ryżu preparowanego
1 łyżka miodu
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżka masła

pozostałe:
100 g malin
1 szklanka borówek
1 puszka mleczka kokosowego 80%
2 jajka
2 łyżki cukru brązowego


Szyszki:
Masło, miód i czekoladę przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej nad parą.Dodaję  ryż preparowany i mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i wykładam ryż na cienką warstwę i ostawiam do lodówki do stężenia.

Mleczko kokosowe przełożyłam na dobę do lodówki żeby oddzieliła się śmietana od wody. Puszkę otwieram ostrożnie i wyjmuje łyżką śmietanę do miski, następnie spieniam. Jajka przekładam do drugiej miski, dodaję cukier i ubijam na parze, co jakiś czas zdejmując z garnka ubijam dalej i ponownie wkładam. Do połączenia z mleczkiem jajka muszą być zimne.Mleczko łączę z jajkami. Całą keksówkę wykładam folią spożywczą, na dno wysypuję część borówek, dodaję szyszki, wylewam część masy, znowu szyszki, borówki, maliny, i tak warstwowo do końca składników. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo na noc. Przed podaniem wyjmuję z zamrażalnika co najmniej 30 minut.