3 kg ogórków dużych
2 cebule średnie
2/3 szklanki cukru
1 szklanka octu
2 łyżki soli
5 liści laurowych
2 papryczki chili
20 ziaren pieprzu czarnego
15 ziaren ziele angielskiego
1 łyżka gorczycy
1 pęczek zielonego koperku
Ogórki myje, strugam i ścieram na tarce plastry. Cebule obieram i kroję nożem w piórka. Dodaję ocet, sól, cukier , liście laurowe, ziele angielskie, papryczki chili pokrojone bez pestek, gorczyce, pokrojony koperek. Całość mieszam i odstawiam na 24 godziny do lodówki. Na drugi dzień wkładam do słoików i gotuję je 15 minut w garnku wypłonionym wodą do połowy słoików.
Zimą jak znalazł będzie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogórkowe sałatki:-)
OdpowiedzUsuńsuper i zazdroszczę ogóreczków, u mnie w tym roku ich brak
OdpowiedzUsuńIza u mnie też bieda w porównaniu z zeszłym rokiem. Dostałam od sąsiada ogóry duże i dlatego zrobiłam :-)
Usuńzimą chętnie sięgamy po takie sałatki do obiadu :) moja mama się w takich sałatkach specjalizuje :)
OdpowiedzUsuń