Sernik z dużą ilością czekolady gorzkiej i orzeszkami w słonym karmelu. Jak smakuje przekonajcie się sami i podejmijcie wyzwanie. Zapewniam was że sernik jest grzechu wart. Kupcie dobrą czekoladę najlepiej 60 %.
spód sernika:
400 g herbatników kakaowych
120 g masła
sernik:
200 g sera ricotta
800 g sera twarogowego do sernika z wiaderka
4 jajka wielkość M
150 g czekolady gorzkiej
2/3 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 budyń śmietankowy
orzeszki w karmelu słonym:
250 g orzechów arachidowych
8 łyżek cukru trzcinowego
125 ml wody
14 łyżek śmietany kremówki
3 łyżki masła
sól szczypta duża
polewa czekoladowa:
100 g czekolady gorzkiej
200 g sera twarogowego z wiaderka
125 ml śmietany kremówki 30 %
krem czekoladowy:
125 ml śmietany kremówki
50 g czekolady mlecznej
dekoracja:
Ciastka jeżyki
50 g czekolady gorzkiej
orzechy
Spód sernika:
Ciastka przekładam do malaksera i rozdrabniam. Masło roztapiam i wlewam do masy ciasteczkowej. Łącze palcami, żeby zrobił się tak zwany mokry piasek. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Dno formy i boki wyklejam masą ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Sernik:
Do miski przekładam , ser twarogowy, ricottę, jajka, cukier. Śmietanę zagotowuję. Zdejmuje z ognia i wkładam do niej połamaną czekoladę. Zostawiam na chwilę aż się częściowo rozpuści i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia. Zimną czekoladę wlewam do sera. Całość miksuję chwilę do połączenia składników. Na końcu dodaję budyń i mieszam. Masę wylewam na spód z ciastek. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg. Wstawiam miskę z gorącą wodą. Piekę 20 minut, potem zmniejszam na temperaturę 120 stopni i piekę jeszcze 50 minut. Sernik ma się ściąć, ale tak naprawdę będzie dobry po wystygnięciu. Zostawiam uchylone drzwiczki piekarnika, żeby ostygł. Potem wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Orzechy w karmelu słonym:
Orzechy prażę na patelni suchej. Do garnka wlewam wodę, dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści, i masą zacznie gęstnieć. Tak po około 5 minutach, nie mieszam łyżką, tylko garnek obracam. Wlewam śmietanę i dalej na wolnym ogniu gotuję. Jak sos zrobi się lekko gęsty, dodaję sól, masło i jeszcze chwilę gotuję. Na końcu dodaję orzechy i mieszam. Zostawiam do ostygnięcia lekkiego.
Masę wylewam na zimny sernik, wstawiam do lodówki na godzinę.
Polewa czekoladowa:
Śmietanę gotuję, dodaję połamana czekoladę. Jak masa przestygnie, dodaję do niej stopniowo ser i mieszam. Wylewam na karmel, wstawiam do lodówki na godzinę.
Krem czekoladowy:
Śmietanę gotuję, dodaje połamaną czekoladę mleczną i rozpuszczam. Studzę i wstawiam na noc do lodówki. Na drugi dzień ubijam mikserem, przekładam do szprycy i dekoruję sernik. Układam ciastka jeżyki, orzechy.
Wiórki czekoladowe:
Czekoladę gorzką rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na szklanej desce rozsmarowuję czekoladę pędzelkiem. Wstawiam do zamrażalnika na 10 minut. Wyjmuję i sprawdzam czy można już za pomocą noża ostrego ścinać wiórki. Dekoruję sernik.