Jesienna kostka trio z płatkami migdałowymi i czekoladą. W skład trio wchodzą, jabłka, pigwa i żurawina. Do tego pyszny krem i delikatny biszkopt. Nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Znika bardzo szybko. Wykorzystałam te owoce bo akurat miałam, ale można dodać gruszki jak macie.
blaszka o wymiarach 24x24 cm
biszkopt:
1 budyń śmietankowy
3 jajka wielkość M
4 łyżki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
owoce przełożenie:
750 g jabłek
750 g pigwy
2 galaretki cytrynowe albo inne smaki
1 cytryna
krem:
500 ml śmietany kremówki 30 %
1/2 szklanki migdałów płatki
100 g czekolady mlecznej
3 łyżeczki żelatyny
galaretka żurawina:
200 g żurawiny świeżej
125 ml wina czerwonego
125 ml wody
1 galaretka czerwona u mnie żurawinowa
2 łyżki cukru
Biszkopt:
Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję żółtka i już tylko mieszam mikserem. Mąkę,budyń przesiewam dodaję w trzech porcjach i mieszam delikatnie od spodu. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni.
Owoce przełożenie:
Do miski wlewam wodę zimną, dodaję sok z 1/2 cytryny. Jabłka i pigwę obieram i kroję w kostkę niedużą. Przekładam do miski, owoce nie ściemnieją. Odlewam wodę, owoce przesypuję do garnka, dodaję pozostały sok z cytryny, wlewam 300 ml wody i duszę na wolnym ogniu aż owoce będą miękkie, ale zachowają się kawałki. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Zostawiam do przestudzenia. Zimne wylewam na biszkopt zimny. Wstawiam do lodówki aż stężeją.
Krem:
Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej duże oczka. Migdały prażę na suchej patelni. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki śmietany i w ten sposób ją hartuję. Ciepłą wlewam cienkim strumieniem cały czas mieszając mikserem. Na końcu wsypuję czekoladę, migdały i mieszam delikatnie łyżką. Masę wylewam na owoce , wstawiam do lodówki.
Galaretka żurawinowa:
Żurawinę przekładam do garnka, wlewam wodę i wino, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Przecieram ją przez sitko. Mus przekładam do garnka ponownie, podgrzewam, dodaję galaretkę suchą i mieszam aż się rozpuści. Zostawiam do ostudzenia. Zimną wylewam na krem. Wstawiam ciasto do lodówki na kilka godzin.