Jesienna potrawa dla diabetyka wegańska, i ze składników o niskim indeksie glikemicznym. Dynia z mojej działki, topinambur wykopałam na łące. Samo zdrowie i dobro w naturalnej postaci. Do farszu dodałam ryż czarny który jest najlepszy dla diabetyków. Tofu jest uzupełnieniem całości.
składniki:
2 bakłażany
1/2 szklanki ryżu czarnego
300 g topinamburu
1 papryka czerwona
100 g tofu
1 dynia hokkaido mała
sól, pieprz, natka pietruszki, koper świeży
olej, zioła prowansalskie
ocet balsamico
Ryż gotuję według instrukcji opakowania.
Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ ze środka zostawiając po 1 cm grubości. Posypuję solą bakłażany i miąższ i odstawiam na 30 minut. Paprykę, dynię, tofu, kroję w kostkę. Dyni nie obieram, wydrążam środek. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej, ocet balsamiczny. Topinambur myję, nie obieram go, tylko skrobię za pomocą druciaka takiego do garnków. Topinambur wkładam do wody z łyżką octu winnego bo ciemnieje. Osuszam go, kroję na pół każdy kawałek. Przekładam do miski,z warzywami. Bakłażany zmywam z soli, osuszam i smaruję olejem środki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. To samo robię z miąższem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 210 stopni na 30 minut. Po 15 minutach wysypuję na blaszkę warzywa pokrojone i tofu. Piekę je 15 minut.
Do ryżu dodaję upieczone warzywa, miąższ z bakłażana który kroję na mniejsze kawałki. Dodaję sól, pieprz,zioła, natkę, koperek.