Tym razem serowo szpinakowe tagliatelle z łososiem w roli głównej. Do marynaty łososia dodałam Glasse sojową Ponti która nadaje rybie bardzo fajny smak. Łączy w sobie smak sosu sojowego ze słodyczą octu balsamicznego z Modeny. Sos idealny nie tylko do ryb. Nie zawiera cukru ani wypełniaczy co jest dla mnie bardzo ważne.
150 g makaron tagliatelle Arrighi
50 dkg szpinaku mrozonego
2 ząbki czosnku
80 g sera feta
sól, pieprz
300 ml śmietany 30 %
masło klarowane
8 pomidorków koktajlowych
20 dkg łososia filet
2 łyżki glassa sojowaPonti
sól, pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
natka pietruszki
Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie, odcedzam i przelewam zimną wodą. Na patelni na maśle klarowanym przesmażam szpinak, dodaję czosnek sprasowany, wlewam śmietanę kremówkę, dodaję pokruszony ser feta. Doprawiam solą, i pieprzem.Duszę na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty.
Łososia kroję w kostkę, przekładam do miseczki, dodaję sos sojowy, sole, pieprzę, wsypuję majeranek. Odstawiam na 30 minut.
Do sosu na patelnię dodaję makaron, mieszam i dodaję kawałki łososia i pomidorki koktajlowe. Wstawiam do piekarnika patelnię , przykrywam folia aluminiową i zapiekam 30 minut temp 190 stopni.Posypuję natką pietruszki.