Z duża ilością jagód mocno czekoladowy murzynek z jagodami. Ciacho to jest moim wspomnieniem dzieciństwa kiedy robiła je moja mama.
ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
4 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
polewa:
50 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka masła
6 łyżek mleka
3 łyżki jagód do dekoracji
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło, cukier, kakao przekładam do garnka i zagotowuję. Chwile gotuję na wolnym ogniu aż lekko zgęstnieje masa. Odstawiam do przestygnięcia. Do zimnej przesiewam mąkę, dodaję żółtka i mieszam mikserem około dwie minuty. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do ciasta i delikatnie mieszam od spodu. Jagody myję i odsączam na sitku z wody, mieszam z mąką. Dodaję do ciasta i delikatnie łączę. Wylewam do formy. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę około 40-45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika wykładam ciasto na deskę i studzę.
Polewa:
Czekoladę łamię na kawałki, dodaję masło, mleko i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam ciasto, dekoruję jagodami.
Formę keksówkę o wymiarach 24x11 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułka tartą.