wtorek, 30 czerwca 2015

Porzeczkowo czekoladowy deser


Deser nie za słodki. Kwaskowy który można cały zjeść razem z miseczkami. Polecam bo można zaskoczyć gości albo domowników.





















miseczki czekoladowe:
150 g czekolady gorzkiej
3 balony
1 kawałek wafla


krem porzeczkowy:
1 i 1/2 szklanka porzeczek obranych
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru
250 ml śmietany kremówki 30 %

frużelina porzeczkowa:
1 szklanka porzeczek
1/3 szklanka wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru


Krem:
Porzeczki przekładam do rondelka, dolewam 4 łyżki wody, cukier i gotuję na wolnym ogniu aż owoce zmiękną. Przekładam je na sitko i przecieram żeby pozbyć się pestek i skórek. Żelatynę zalewam łyżka wody, jak spęcznieje dolewam dwie łyżki gorącej wody i rozpuszczam dokładnie w mikrofali. Dolewam żelatynę do porzeczek przetartych. Odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień śmietanę przelewam do miski, dodaję galaretkę i ubijam aż ładnie się połączy.

Miseczki :
Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Balony dmucham do wielkości takiej jak chcemy miseczki. Moczę dno balona w czekoladzie gorącej , jeszcze łyżeczka oblewam dookoła, miseczki muszą mieć dość grubą warstwę czekolady żeby się nie łamały. Na papierze do pieczenia na blaszce robię łyżką trzy kółka wielkości dna kubka. Na te koła przyklejam nasze balony. Będzie to podstawka miseczek. Odstawiam na kilka godzin do wyschnięcia czekolady. Następnie balona przebijam i odrywam delikatnie od czekolady. Pozostałą czekoladę wylewam na papier robiąc wzorki. Odstawiam aż wyschnie i zrywam z papieru

Frużelina:
Porzeczki obrane przekładam do rondelka , dolewam wodę, dodaję cukier i gotuję chwilę aż zrobią się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w trzech łyżkach wody. Wlewam do gotujących porzeczek i mieszam aż zgęstnieje. Studzę.

Do miseczek przekładam krem, na to frużelinę, znowu, krem, frużelinę i tak na zmianę. Dekoruję porzeczkami, waflem, i czekoladowymi wzorkami.

niedziela, 28 czerwca 2015

Ciasteczka migdałowo pomarańczowe



Kolejny przepis w ramach testowania ze Świadomym Odżywianiem. Tym razem w ruch poszły migdały tarte Back Mit. Już dawno zakochał się w nich. Idealne są do ciasteczek, ciast, panierek. Ciasteczka wychodzą kruche, maślane z nutą pomarańczy.











3 szklanki mąki wrocławskiej
1 szklanka migdałów tartych Back Mit
250 g masła zimnego
2 jajka
1 żółtko
sól szczypta
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka czubata skórki pomarańczowej drobnej
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia

Mąkę przesiewam do miski, dodaję migdały tarte, jajka, żółtko, sól, cukier puder, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia, masło. Całość kroję nożem i zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. można zrobić ciasto wieczorem i rano piec ciacha. Ciasto podczas wałkowania podsypuję mąką żeby się nie kleiło do wałka na grubość około 3 mm. Można zrobić grubsze. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 12 minut. Podczas pieczenia sprawdzam czy za bardzo się nie rumienią.

piątek, 26 czerwca 2015

Greckie gołąbki w liściach winogrona


Gołąbki które robi się z młodych liści winogrona. Wtedy są najlepsze. Można je zapiekać w sosie pomidorowym.












500 g mielone od szynki
1/2 szklanki ryżu
1 jajko
1 bułka czerstwa
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka
1 cebula
1 ząbek czosnku
młode liście winogrona
3 gałązki koperku
olej



Ryż zalewam szklanką wody i gotuję do momentu aż wchłonie wodę.  Garnek wstawiam pod koc na 45 minut aż ryz dojdzie.
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję bułkę namoczoną w mleku, jajko, koperek pokrojony, czosnek sprasowany, cebulkę drobno pokrojoną, sól, pieprz, majeranek, i wystudzony ryż. Całość wyrabiam ręką. Liście winogrona sparzam wrzątkiem i blanszuję w zimnej wodzie. Na każdy liść nakładam farsz mięsny, zwijam i układam w brytfannie. Na jej dno wylewam olej i dusze około 40 minut na wolnym ogniu, podlewając zimną wodą. Można dolać przecier pomidorowy.

środa, 24 czerwca 2015

Babeczki jogurtowo truskawkowe


Galaretki do zrobienia dosłownie w pięć minut nie licząc czasu tężenia. Deser prosty, szybki i lekki. Z małą ilością cukru. Wykorzystałam kawałki czekolady którą zrobiłam sobie wcześniej do tortu i przechowywałam ją w lodówce. 


















30 dkg truskawek
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 szklanki śmietany kremówki 36 %
dekoracje z czekolady
listki mięty
3 łyżeczki żelatyny


Truskawki myję, obieram i miksuje blenderem.Żelatynę zalewam łyżką wody zimnej. Jak spęcznieje dolewam 4 łyżki wody gorącej, wstawiam do miseczki z wodą gorącą żeby dobrze się rozpuściła. Dolewam do truskawek. Od masy odlewam 1/4 ilości będzie potrzebna później. Pozostałą większą cześć łącze z jogurtem i cukrem pudrem. Do silikonowych foremek wkładam po całej truskawce. Zalewam masą jogurtową i na końcu masę truskawkową którą odlałam wcześniej. Galaretki wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień wstawiam na kilka sekund foremki do gorącej wody wtedy galaretki wyjdą bardzo łatwo.

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Dekoruję babeczki czekoladą i miętą. Kilka truskawek miksuję blenderem i polewam nimi talerz i galaretki.

wtorek, 23 czerwca 2015

Bazyliowe pierogi z truskawkami



W pierogach bazyliowych zakochałam się. Mają fajny smak delikatny. Nawet mój brat wybredny wcinał i prosił o dokładkę. Bardzo dobre są bez cukru bo truskawki same w sobie są słodkie.























250 g mąki typ 500
1/2  szklanki gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka oliwy
4 łyżki zimnej wody
1 doniczka bazylii

farsz:
truskawki
4 łyżki jogurtu greckiego do polania

Listki bazylii przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję zimną wodę, olej i miksuję blenderem.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, zalewam ją wrząca wodą, mieszam widelcem. Odstawiam do przestygnięcia. Do mąki dodaję bazylię zmiksowaną i zagniatam ciasto rękoma. Wałkuję na stolnicy podsypanej mąką dosyć cienko. Wykrawam kwadraty i układam je na foremce do pierogów. Dodaję po dwie polówki truskawek i sklejam. Do gotującej wody, dolewam łyżkę oliwy nie będą sklejać się pierogi i wrzucam pierogi. Gotuję je dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Podaję z jogurtem greckim, truskawkami i cukrem jak ktoś lubi.

niedziela, 21 czerwca 2015

Galaretka z truskawkami


Ciasto które w sezonie truskawkowym w moim domu często było robione kiedy byłam dzieckiem. Polecam zrobić biszkopt dwukolorowy powstanie taka  szachownica.


















biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki kakao

Pianka:
600 ml śmietany kremówki 36 %
1 galaretka cytrynowa
15 truskawek

Galaretka:
2 galaretki truskawkowe
35 dkg truskawek
3 szklanki wody


Do miski wbijam białka, dodaję ocet i ubijam na sztywno pianę. Dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam. Dodaję żółtka stopniowo i ubijam aż masa będzie puszysta. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję do jaj ubitych stopniowo mieszając od spodu delikatnie łyżką.Dno formy wykładam papierem do pieczenia.Ciasto wylewam do tortownicy o średnicy 25 cm zostawiam około 4 łyżki ciasta do którego dodaję kakao. Ciemne ciasto wykładam na wierzch jasnego punktowo. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni grzałka góra dół na 15 minut.Po wyjęciu z piekarnika spuszczam z wysokości 50 cm na podłogę. Wyjmuję z formy ciepłe na deskę do przestygnięcia.

 Galaretkę cytrynową rozpuszczam w 3/4 szklance gorącej wody i studzę.

Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam mikserem. Do ubitej śmietany dodaję jeszcze płynną galaretkę i miksuję. Biszkopt układam ponownie w formie, boki wykładam papierem do pieczenia.  Układam na biszkopcie  połówki truskawek połowę ilości, następnie połowę śmietany i znowu truskawki i śmietana. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Układam połówki truskawek na wierzchu.

Galaretki truskawkowe rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Lekko tężejącą wylewam na truskawki. wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem odrywam papier z boków i nie muszę ciasta obkrawać.

sobota, 20 czerwca 2015

Kapuśniak z młodej kapusty


Bardzo lubię kapuśniaczek z młodej kapusty i warzyw. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa kiedy to robiła go moja babcia i mama. Obowiązkowo musi być. w zupie świeży koperek













1/2 główki młodej kapusty
5 marchewek młodych
30 dkg kg ziemniaków
2 pietruszki
1 por biała część
20 dkg selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1/2 pęczka koperku
sól do smaku
3 golonki z indyka

Do garnka wlewam trzy litry wody, dodaję golonki z indyka, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 30 minut. Kapustę drobno szatkuję, marchewkę obieram i kroję w talarki, seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Por kroję w krążki, pietruszkę obraną w kostkę..Do garnka dodaję wszystkie warzywa i gotuję do miękkości. Na końcu dodaję koperek pokrojony i doprawiam solą do smaku.


czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowe tartaletki


Dla osłody w sezonie truskawkowym tartaletki z budyniem z i frużeliną truskawkową. Szybkie i proste do zrobienia. Do pokrojenia truskawek rewelacyjnie sprawdza się gilotynka do krojenia jajek. Sama nie mogłam się im oprzeć. Zrobiłam wersję mało słodką a i tak były słodkie jak dla mnie.

















przepis na 6 sztuk

kruche ciasto:
125 g masła zimnego
200 g mąki pszennej
50 g migdałów tartych
2 żółtka
2 łyżki płaskie cukru pudru
sól szczypta
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:
1 budyń śmietankowy
1 łyżka cukru
1 łyżka płaska masła
375 ml mleka

frużelina truskawkowa:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej płaska
1/3 szklanka wody
15 dkg truskawek
1/2 łyżeczki cukru


Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, migdały tarte, żółtka, cukier, sól, zimną wodę.Ciasto kroję nożem i szybko zagniatam rękoma, albo łączę  w malakserze. Nie wolno wyrabiać za długo. Wkładam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję. Ciasto dzielę na sześc części i wałkuję do wielkości foremek. Moje mają 10 cm średnicy. Ciasto ugniatam w foremkach palcami i nakłuwam spód widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią. Wyjmuję z foremek jak przestygną.

Budyń rozrabiam w 1/2 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowuję razem z masłem i cukrem. Budyń wlewam i energicznie mieszam. Odstawiam do przestygnięcia, mieszam od czasu do czasu. Jeszcze ciepły wylewam do tarteletek, nie czekam aż będzie zimny bo wtedy zrobi się za gęsty.. Jak przestygnie układam plastry truskawek. Użyłam krajalnicy do jajek do pokrojenia truskawek. Nadaje się do tego idealnie

Do garnka przekładam pokrojone truskawki, wlewam wodę , dodaję cukier i gotuję aż truskawki będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w 3 łyżkach wody zimnej. Wlewam do gotujących się truskawek, i mieszam energicznie. Wyłączam gaz. Wylewam zimną frużelinę na tartaletki.


wtorek, 16 czerwca 2015

Szparagi pod beszamelem i kurczakiem


Roladki szybkie i proste. Nie miałam koncepcji na obiad a miałam pierś z kurczaka i szparagi. Powiem tak jedno z lepszych dań które robiłam ze szparagami. Sos beszamelowy fajnie się z nimi komponował.


















12 szparagów zielonych
1 pierś z kurczaka
4 plastry boczku wędzonego
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
ognista mieszanka przypraw
5 pomidorków koktajlowych
koper świeży


sos beszamelowy:

sos:
1 szklanka mleka
1łyżka mąki wrocławskiej
1 łyżka masła klarowanego
sól  do smaku
1żółtko
1/2 szklanki rosołu
 1 łyżka octu winnego
gałka muszkatołowa do smaku


 Szparagi wkładam do wrzącej wody osolonej i gotuję dwie minuty. Pierś z kurczaka rozbijam, sole, pieprzę, posypuję przyprawą do kurczaka, mieszanką ognistą, kroję na cztery paski. Na każdym pasku układam po trzy szparagi zimne i zwijam. Układam na wierzch po plastrze boczku.

 Na patelni  rozpuszczam masło dodaję mąkę i przesmażam na wolnym ogniu żeby się nie zrumieniła mąka. Odstawiam z gazu. Dolewam mleko i energicznie mieszam montewką ( mieszadło)  aż do połączenia się składników żeby nie zrobiły się kluchy. Wstawiam ponownie na wolny ogień żeby sos się zagęścił i dolewam rosół i chwilę podgrzewam. Do kubka przekładam żółtko które rozcieram widelcem. Dodaję po łyżeczce sosu ale powoli,  żeby się nie zważyło. Następnie przelewam masę jajeczną do sosu i mieszam. Na końcu dodaję ocet winny, doprawiam solą i gałką, podgrzewam ale nie wolno zagotować.

do naczynia do zapiekania wylewam sos, układam w nim roladki , dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe. Wkładam do piekarnika i piekę 30 minut temperatura 190 stopni.  Podaję z koperkiem.

niedziela, 14 czerwca 2015

Pavlova z truskawkami i frużeliną


Bardzo rzadko robię takie desery bo potem nie ma kto ich jeść. Pavlova jest pyszna, i gdyby nie moja dieta zjadłabym pewnie pół. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka czyli taka jak powinna być. Z frużeliną z truskawek która przełamuje słodycz bezy.























beza:
6 białek wielkość M
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
350 g cukier kryształ
1 łyżeczka octu
szczypta soli

przełożenie

500 ml śmietany kremówki 36 %
truskawki do dekoracji
mięta do dekoracji

frużelina truskawkowa

30 dkg truskawek
1/2 szklanki wody
1 laska wanilii
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej

Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty  soli, dodaję po łyżce cukru stopniowo cały czas ubijając. Cukier musi się rozpuścić a białka być błyszczące i gęste, tak że łyżka ciężko w nie wchodzi. Na końcu dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną i  łącze. Bezę wylewam na papier do pieczenia,  na którym rysuje okrąg o średnicy 21 cm. Na środku robię kopiec wyższy a po bokach mniej masy. Beza i tak rozleje się podczas pieczenia trochę. Blaszkę z bezą wkładam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni, po pięciu minutach zmniejszam do 140 stopni i piekę 1 godzinę i 20 minut funkcja góra dół. W trakcie pieczenia obracam bezę co jakiś czas żeby równo się przypiekła, ale nie ma brązowieć. Jak zacznie brązowieć nakrywam ją folia aluminiową.Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.

Śmietanę kremówkę schłodzoną miksuję mikserem, nie dodaję cukru bo beza jest słodka. Wykładam na bezę, dekoruję połówkami truskawek.


Frużelina:

Truskawki kroję na pół , przekładam do garnka, wlewam wodę, dodaję przekrojoną laskę wanilii i gotuję dosłownie chwile aż truskawki zrobią się miękkie. Mąkę rozpuszczam w trzech łyżkach wody i dodaję do gotujących się truskawek. Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia. Zimną wylewam na pavlową.Dekoruję miętą

piątek, 12 czerwca 2015

krem porowo brokułowy



Zupa szybka, prosta i lekka. Zupka sama się robi a my mamy czas dla siebie. Uwielbiam takie zdrowe zupy kremy. Polecam łączyć zielone warzywa ze sobą i tworzyć fajne smaki.

















2 pory duże biała część
1/2 brokuła
3 szklanki wywaru warzywnego
sól do smaku, pieprz
3 łyżki jogurtu greckiego
szczypior świeży
masło klarowane do smażenia

Por kroję i przesmażam na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Dolewam bulion warzywny i duszę z różyczkami brokuła. Kiedy warzywa będą miękkie miksuję blenderem. Doprawiam solą, odrobiną pieprzu. Podaję z jogurtem greckim albo śmietaną gęstą i pokrojonym szczypiorkiem.

środa, 10 czerwca 2015

Koktajl truskawka z rabarbarem


Dla ochłody na orzeźwienie koktajl w sezonie truskawek polecam. Truskawki to mój ulubiony owoc i nic go nie przebiło do tej pory. Z rabarbarem tworzy  świetny duet.















25 dkg truskawek
3 gałązki rabarbaru
2 łyżeczki cukru
200 ml mleczka kokosowego

Rabarbar kroję na kawałki, przekładam do garnka i wlewam 1/2 szklankę wody, oraz cukier. Zagotowuję i chwilę trzymam na ogniu aż zrobi się miękki. Następnie studzę. Truskawki myję, i obieram następnie miksuję blenderem. 1/3 masy odlewam do kubka. Do reszty truskawek dodaję rabarbar, mleczko kokosowe i miksuję. Do szklanek wylewam zmiksowane truskawki odlane, następnie koktajl i dekoruję miętą. Podaję schłodzony.

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Zupa truskawkowa


Zupa którą się robi 10 minut. Lekki, orzeźwiający chłodnik do tego zdrowy z kaszą kuskus. Jestem miłośniczką zup owocowych, i sama się dziwię że to moja pierwsza truskawkowa zupa.












50 dkg truskawek
1 szklanka wody
1/2 szklanki kaszy kuskus
1 laska wanilii
1/2 cytryny
cukier do smaku
kardamon do smaku
3 łyżki jogurtu greckiego
mięta świeża

Kaszę kuskus zalewam 1/2 szklaną wrzącej wody i odstawiam na 10 minut pod przykryciem. Truskawki myję, obieram z szypułek i przekładam do garnka. Dolewam wodę, wkładam laskę wanilii rozcięta i zagotowuję. Następnie wyłączam gaz, dodaję sok z cytryny, i miksuję blenderem razem z kaszą kuskus. Doprawiam cukrem do smaku, podaję z jogurtem greckim i posypuję kaszą na wierzchu.

sobota, 6 czerwca 2015

Owocowa sałatka z kaszą bulgur


Lekka, zdrowa sałatka owocowa alternatywa dla słodyczy. Z dodatkiem kaszy bulgur z pszenicy durum.Bardzo zasmakowała mi ta kasza zarówno do dań wytrawnych jak i do owocowych. Jestem miłośniczka kasz wszelakich i sałatek owocowych.
























1/2 szklanki kaszy bulgur
1 pomarańczo
7 truskawek
1 kiść winogrono ciemne
1 kiwi
1/4 ananasa świeżego
3 gałązki mięty

Kaszę przelewam zimą wodą na sitku, przekładam do garnka i zalewam szklanką wody.Gotuję tak długo aż kasza wchłonie wodę. Wstawiam ją na 30 minut pod koc wtedy jeszcze dojdzie i będzie miękka.
Z pomarańczy wyciskam sok i dodaję do kaszy wystudzonej. Truskawki myję, obieram i kroję w kostkę, grona winogron na połówki, kwiki obieram i i kroje też w kostkę, to samo robię z ananasem. Wszystkie owoce dodaję do kaszy i całość mieszam. Dodaję także pokrojoną miętę. Sałatki nie słodzę.