Pierwszy raz jadłam piwne buły i muszę powiedzieć że są pyszne. Z dodatkiem ziół do chleba idealnie się komponują. Z porcji wyszło 5 sztuk i rozeszły się jeszcze ciepłe.
425 g mąki pszennej chlebowej typ 650
2 dkg świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
1 szklanka piwa
1 łyżeczka przyprawy do chleba Staropolskiego Kamis
Do miski wsypuję dwie łyżki maki, dodaję drożdże pokruszone, i piwa tyle żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, piwo, sól, miód, przyprawę do chleba i ciasto wyrabiam ręką około 10 minut do uzyskania gładkiej struktury. Odstawiam do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość w ciepłe miejsce. Nakrywam ściereczką. Następnie dzielę ciasto na 5 części i formuje wałki o długości około 20 cm. Oprószam mąką i odstawiam bułki do wyrośnięcia na blaszce. Jak wyrosną piekę około 15 minut temp 200 stopni.