piątek, 28 lutego 2014

Bułki piwne ziołowe

Do tygodnia bułkowego przygotowywałam się od jakiegoś czasu. Chodziły buły za mną i chodziły.
 Pierwszy raz jadłam piwne buły i muszę powiedzieć że są pyszne. Z dodatkiem ziół do chleba  idealnie się komponują. Z porcji wyszło 5 sztuk i rozeszły się jeszcze ciepłe.




















425 g mąki pszennej chlebowej typ 650
2 dkg świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka płynnego miodu
1 szklanka piwa
1 łyżeczka przyprawy do chleba Staropolskiego Kamis

Do miski wsypuję dwie łyżki maki, dodaję drożdże pokruszone, i piwa tyle żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, piwo, sól, miód, przyprawę do chleba i ciasto wyrabiam ręką około 10 minut do uzyskania gładkiej struktury. Odstawiam do wyrośnięcia, żeby podwoiło swoją objętość w ciepłe miejsce. Nakrywam ściereczką. Następnie dzielę ciasto na 5 części i formuje wałki o długości około 20 cm. Oprószam mąką i odstawiam bułki do wyrośnięcia na blaszce. Jak wyrosną piekę około 15 minut temp 200 stopni.

Wytrawne Vege Śniadanie

czwartek, 27 lutego 2014

Bułeczki włoskie


Kolejny przypis w ramach tygodnia pod hasłem pieczenie bułek. Tym razem kolej na bułki włoskie z fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podbiły moje serce i moich znajomych. Rozpływają się w ustach. Upiekłam ich za mało na próbę, zjedzone zostały od ręki. Bardzo fajnie sprawdziła się przyprawa Kamis do pomidorów którą dodałam do ciasta.














30 dkg mąki chlebowej typ 650
1 dkg drożdży świeżych
1/3 łyżeczki soli morskiej Kamis
1 łyżka oliwy od suszonych pomidorów
1/2 łyżeczki przyprawy do pomidorów Kamis
300 ml ciepłej wody

nadzienie:
10 dkg sera feta
10 pomidorów suszonych
25 oliwek czarnych

Przepis na 8 bułeczek, jeżeli chcemy 16 sztuk podwajamy porcję

Do miski wykruszam drożdże dodaję 2 łyżki mąki i odrobinę ciepłej wody.Całość mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Powstanie zaczyn który ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie do zaczynu dodaję resztę mąki, wodę, sól, przyprawę do pomidorów, oliwę i ciasto wyrabiam ręką na gładką masę. Odstawiam ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Miskę nakrywam ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielę je na 8 części. Formuje kulkę i rozwałkowuję na placek o średnicy 10 cm. Na każdy placuszek nakładam dwie łyżeczki farszu, sklejam i formuję kulkę. Odstawiam na blaszkę do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki posypuję mąką. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 200 stopni około 25 minut. Bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba.
Farsz:
Ser fera rozkruszam, dodaję pomidory suszone pokrojone, oliwki plastry i całość mieszam.


Wytrawne Vege Śniadanie

środa, 26 lutego 2014

Rogale śniadaniowe maślane



             Tym razem rogaliki maślane, chrupiące puszyste.Trzeci   dzień wypieku bułek :-)
























30 dkg mąki pszennej
5 gram drożdży świeżych
1 jajko
1 łyżeczka soku z cytryny
1łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mleka letniego
32 g masła

do posmarowania:
25 g masła
1 jajko roztrzepane

Do miski wykruszam drożdże wsypuję dwie łyżki mąki i wlewam letnie mleko oraz wsypuję szczyptę cukru. Melka dolewam tyle żeby zaczyn miał konsystencję śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce zaczyn ma podwoić objętość. Przykrywam miseczkę ściereczką .

 Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję olej, sok z cytryny, masło roztopione wystygnięte, jajko, zaczyn, oraz resztę mleka i szczyptę soli. Ciasto wyrabiam ręką, na stolnicy, podsypuję mąka i zagniatam aż zacznie odchodzić od dłoni.

Odstawiam w ciepłe misce pod przykryciem do wyrośnięcia. Następnie dzielę na 8 części, i formuję kulki które rozwałkowuje na owalny placek o długości około 20 cm.
Każdy smaruję roztopionym masłem na zdjęciu widać, i zwijam. Układam na blaszce na papierze i przed włożeniem do pieca smaruję jajkiem roztrzepanym każdego rogala. Piekę około 20 minut temp 190 stopni termoobieg. Wytrawne Vege Śniadanie

wtorek, 25 lutego 2014

Bułki czosnkowo pietruszkowe


 Bułki czosnkowe pietruszkowe podbiły moje podniebienie. Uwielbiam czosnek, pietruszkę też mogę jeść na śniadanie , obiad i kolację. Tym razem testuję Sól morską Kamis, przyprawę do chleba włoskiego Kamis , i czosnek suszony Kamis. 
Ciąg dalszy pieczenia bułek :-)
































ciasto:
40 dkg mąki chlebowej pszennej typ 650
8 gram drożdży świeżych
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka soli morskiej w młynku Kamis
250 ml mleka
3 dkg roztopionego masła
2 łyżeczki przyprawy do chleba włoskiego Kamis
1 jajko do posmarowania


nadzienie:
8 dkg miękkiego masła
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku suszonego  Kamis
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki ja dałam mrożoną

Zaczyn:
Do miski dodaję 2 łyżki mąki, wkruszam drożdże i dodaję 3 łyżki mleka letniego oraz cukier. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości zaczynu.
Do wyrośniętego zaczynu, dodaję resztę mąki przesianej, sól, przyprawę włoską do chleba, resztę mleka, roztopione masło. Całość wyrabiam ręką albo mikserem na jednolię ciasto. Zostawiam do wyrośnięcia. Następnie ciasto dzielę na 12 równych części i formuję podłużne bułki. Układam na blaszce żeby podrosły. W miseczce rozcieram masło, dodaję pietruszkę czosnek suchy, czosnek świeży rozgnieciony i całość mieszam. Przekładam do worka grubego, w którym zrobiłam dziurkę. Wyrośnięte bułki smaruję roztrzepanym jajkiem, robię nacięcie nożem, i w to nacięcie wyciskam nadzienie. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika na 20 minut temp 180 stopni.


Wytrawne Vege Śniadanie

poniedziałek, 24 lutego 2014

Bułki codzienne


Bułeczki na śniadanie z makiem Kresto. To pierwszy mój przepis z serii pieczenia bułek. Zapoczątkuje nim tydzień pod hasłem wypiek bułek. Będą w rożnej kombinacji z różnym nadzieniem.
Każdy znajdzie coś dla siebie :-) 





















składniki na 12 sztuk:
45 dkg mąki chlebowej typ 650
15 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
5 dkg masła
280 ml ciepłego mleka

do posmarowania:
1 jajko
3 łyżki maku Kresto

Zaczyn:
Do miski wsypuję 2 łyżki mąki, dodaję pokruszone drożdże  i dolewam 3 łyżki letniego mleka,  szczyptę cukru. Zaczyn ma mieć konsystencje gęstej śmietany. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości.

Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję masło i rozcieram jak na kruszonkę. Dodaję zaczyn, sól, resztę cukru, mleko pozostałe i wyrabiam ręką. Ciasto odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do podwojenia objętości. Następnie wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam i dzielę na 12 równych części. Wyrabiam kulki ręką, układam na blaszce, robię nacięcia ręką albo nożem. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułki smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę 20 minut temp 200 stopni.

Wytrawne Vege Śniadanie

niedziela, 23 lutego 2014

Wiatraczki karnawałowe

Karnawał się kończy, to już ostanie chwile na pieczenie faworków i wiatraczków. Ich wadą jest to że można je jeść bez końca :-)














  37 dkg mąki pszennej
  4 łyżeczki masła
  5 żółtek
 1/3 szklanki gęstej śmietany 18 %
  4 łyżki spirytusu
szczypta soli
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki

Mąkę przesiewam do miski dodaję masło, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i zagniatam ciasto. Ma być twarde jak na makaron. Wałkiem uderzam w ciasto energicznie składając je na pół i tak robię to kilkanaście razy. Wytworzą się przez to pęcherzyki powietrza. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję najcieniej jak się da.
Wycinam kwadraty 6x6 cm. Każdy kwadrat nacinam w narożnikach do środka. Nacięte końce składam do środka jak wiatraczek pokazane na zdjęciu  Palcem dociskam mocno środek. Smażę na rozgrzanym smalcu,na złoty kolor.
  Wiatraczki wkładam do garnka do góry dnem, lepiej się wtedy smażą.
Posypuję cukrem pudrem i dekoruję konfiturą z czarnej porzeczki



Tłusty czwartek 2014

piątek, 21 lutego 2014

Ryżowa sałatka z soczewicą


Soczewica gotowana na parze podbiła moje podniebienie. Część mojej rodziny która nie przepada za soczewicą jadła sałatkę z apetytem.










1 woreczek ryżu białego
5 jaj
4 marchewki
1 por biała część
1 puszka soczewicy gotowanej na parze
7 ogórków kiszonych
1 pierś z kurczaka z rosołu
sól morska ziołowa Kamis
Pieprz kolorowy Kamis
majonez
śmietana gęsta

Ryz gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowany wsypuję do miski. Jajka gotuję na twardo. Por kroję drobno przekładam do miseczki, posypuje solą morską i odstawiam do zmożenia. Ogórki kiszone odcinam końcówki i kroję w kostkę, przekładam na sitko żeby soki puściły. Pierś z kurczaka gotuję razem z marchewką w rosole. Marchewkę kroję w kostkę, jajka też, pierś na kawałki. Przekładam do ryżu, dodaję soczewicę, majonez, śmietanę gęstą, doprawiam solą i pieprzem. Dekoruję marchewką i soczewicą.


czwartek, 20 lutego 2014

Krem z pora


Zupa krem z pora to dla mnie numer jeden w zestawieniu kremowych zup. Zakochałam się w nim ale ja uwielbiam por i może dlatego. Mogłabym ją jeść na obiad i kolację.







2 pory biała część
4 ziemniaki średnie
0,70 litra bulionu warzywnego lub rosół
sól do smaku
5 łyżek grzanek
pietruszka do dekoracji
śmietana do dekoracji gęsta
1 marchewka do dekoracji ugotowana
masło klarowane

Por myję i kroję w krążki. Użyłam tylko białą część pora. Na maśle klarowanym duszę na wolnym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do pora i dalej duszę. Jak zrobią się półmiękkie dolewam bulion i gotuję na wolnym ogniu. Po ugotowaniu miksuję blenderem na gładką masę. Doprawiam solą, dekoruję marchewką, pietruszką, śmietaną i podaję z grzankami.

środa, 19 lutego 2014

Zapiekanka z brukselką



Szybka zapiekanka  na obiad. Jej plusem jest to że nie ma sera zapiekanego który jest dobry ale tuczący. Znikła bardzo szybko. Zrobiłam w wersji na ostro i taka mi bardzo zasmakowała.














7 ziemniaków
15 brukselek
1 cebula
1 kiełbasa wiejska podwędzana
2 marchewki
10 pieczarek
papryka słodka Kamis
ognista mieszanka przypraw młynek Kamis
przyprawa do pomidorów Kamis
natka pietruszki


Ziemniaki gotuję w mundurkach. Jak ostygną obieram i kroję w plastry. Cebulkę obieram i i kroje w piórka. Przesmażam na paleni na oleju razem z obraną i pokrojoną marchewką. Marchew ma być aldente. Pod koniec dodaję pieczarki obrane. Brukselkę gotuję aldente, odcedzam. Do naczynia do zapiekania przekładam ziemniaki, dodaję marchewkę, cebulkę, pieczarki,brukselkę, plastry kiełbasy. Całość posypuję przyprawą do pomidorów, ognistą przyprawą oraz papryką słodką. Nie dodałam soli ponieważ przyprawy są już same w sobie słone, oraz kiełbasa. Zapiekam 30 minut temp 190 stopni.

wtorek, 18 lutego 2014

Masło orzechowe słone


Masełko orzechowe  zrobione z orzechów nerkowca i  orzechów ziemnych prażonych solonych Kresto.  Przypomina mi się moje dzieciństwo i babcia która takie masło robiła. Pamiętam ile sił musiała włożyć przy wyciskaniu wody która oddziela się od masła. Dzięki temu teraz wiem jak zrobić takie masełko.






















500 ml śmietany 30 % słodkiej w kubeczku
2 łyżki orzechów prażonych solonych Nerkowca Kresto
2 łyżki orzechów prażonych solonych ziemnych Kresto
1 szklanka wody


Do zrobienia masła potrzebna jest śmietana 30 % słodka, ale nie uht z kartonika. Ja używam śmietany kupionej w dużym kubeczku . Przelewam ją do pojemnika wysokiego i miksuje blenderem około 15 minut do momentu oddzielenia się maślanki od masła. Maślankę zlewam można ją wykorzystać do pieczenia chleba. Masło przelewam zimną wodą i odlewam. Kopyścią drewnianą odciskam nadmiar wody z masła w miseczce. Kiedy woda przestanie już się oddzielać dodaję pokruszone orzechy. Zrobiłam to w moździerzu. Mieszam dokładnie i zawijam masełko w folię aluminiową. Wkładam do zamrażalnika na 30minut. Wyjmuję i kroję w plastry. Masło już nie sole bo orzechy są słone.

niedziela, 16 lutego 2014

Rozmarynowy kurczak piwny















1 kurczak 1,7 kg
1 opakowanie przypraw rozmarynowy kurczak z warzywni  /papryka słodka, rozmaryn, czosnek, oregano, tymianek / Kamis
1 łyżeczka estragon Kamis
1 łyżeczka majeranek Kamis
1/2 łyżeczki papryka ostra Kamis
1 łyżka sosu balsmiaco
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżka sól morska Kamis
1 szklanka piwa

warzywa:
1/2 kg marchewki
4 ziemniaki
2 cebule

W miseczce przyrządzam marynatę z wszystkich przypraw sypkich. Dodaję sos balsamico, olej rzepakowy. Całość mieszam. 
Kurczaka myję, oczyszczam i osuszam ręcznikami papierowymi. Dokładnie nacieram w środku i na zewnątrz marynata. Odstawiam na dobę do lodówki. Do wysokiego wąskiego słoika albo butelki przelewam piwo i nadziewam na nią kurczaka. Ustawiam w brytfannie. Ziemniaki, cebulę ,marchewkę obieram , kroję na kawałki i układam w brytfannie razem z kurczakiem.
 Piekę około 1,5 godziny, czyli czas pieczenia wynosi tyle ile waży kurczak.Temp 190 stopni. W między czasie kurczaka polewam sokami które wytworzą się podczas pieczenia. Podaję z warzywami z którymi był zapiekany.






sobota, 15 lutego 2014

Orzechowy mintaj na wesoło

Obiad z serii wesoły obiad. Zima nie zwalnia mnie od kolorów, i dawki witamin w warzywach i orzechach. Tym razem postanowiłam zrobić panierkę tylko orzechową. Staram się jak najmniej używać bułki tartej do panierek. Wykorzystałam orzechy tarte włoskie Back Mitt.








2 filet mintaja mrożonego
6 łyżek orzechów tartych włoskich Back Mitt
1 jajko
sól, pieprz
masło klarowane
surówka:

20 dkg kapusty kiszonej
2 ogórki kiszone
1 cebula czerwona
1 papryka czerwona
1 łyżka oliwy z oliwek

10 brukselek
1/5 ogórka zielonego
ziemniaki w mundurkach

Rybę odmrażam na sitku przez noc w lodówce. Następnie przekładam na deskę i mocno wyciskam za pomocą ręczników papierowych nadmiar wody. Żeby mintaj nie przywierał do patelni musi być pozbawiony wody. Panieruję kawałki w jajku , następnie w orzechach tartych i smażę na maśle klarowanym. Doprawiam solą, pieprzem.
Kapustę kiszoną kroję, dodaję ogórka pokrojonego, cebulkę, paprykę połowę, resztę wykorzystam jako miseczkę. Doprawiam oliwą z oliwek. Dekoruję oliwkami czarnymi i kawałkami ogórka. Podaję z brukselką ugotowaną i ziemniakami w mundurach.


piątek, 14 lutego 2014

Migdałowe ciacha na walentynki

Takie ciacha od serca dla zakochanych i nie tylko. Częstować się jak ktoś chętny. Tym razem testuje Migdały Tarte Back Mit.  Można się zakochać w migdałach i ciasteczkach ha ha.










250 gram masła
3,5 szklanki mąki wrocławskiej
2 jajka
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru pudru
Sól szczypta
7 łyżek migdałów tartych Back Mit
1/2 szklanki powideł domowych
Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło pokrojone, proszek do pieczenia, jajka, żółtko, cukier puder, sól, migdały tarte. Ciasto wyrabiam rękę i odstawiam na dwie godziny do lodówki. Na blacie podsypanym mąką wałkuję ciasto. Resztę wstawiam do lodówki. Wykrawam kształty serca rożnej wielkości za pomocą foremek. Układam na blaszce na papierze i piekę około 12 minut temp 170 stopni. Część ciastek dekoruję powidłami, które wcześniej zmiksowałam blednerem i razem zapiekłam. Kwiaty duże zrobiłam za pomocą foremki serce, którą wykrawałam jedno serce obok drugiego i nie dociskałam do końca żeby środek kwiata trzymał się razem.