Strony

Strony

czwartek, 8 sierpnia 2013

Pierogi z jagodami

Moje ulubione pierogi z jagodami. Do ciasta dodaje zawsze oliwę. Tym razem extra vergine GranFruttato Monini, samo zdrowie. Pierogi są pyszne. Ciasto delikatne.












  • 500 gram mąki
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato Monini
  • 50 dkg jagód
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Mięta
  • szczypta soli

Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy..Za pomocą szklanki lub innej formy wykrawam okrągłe placuszki. Jagody myję, obieram, i dodaję do każdego pieroga, następnie sklejam. Gotuję w gorącej wodzie około 2 minuty po wypłynięciu. Około 10 dkg jagód miksuje blenderem, dodaje jogurt , cukier waniliowy. Pierogi podaję z sosem, jagodami i miętą.

11 komentarzy:

  1. Z dodatkiem oliwy ciasto fajnie się zagniata,twoje zdjęcia mnie zachwyciły,pierogi uwielbiam,z jagodami chętnie bym zjadła,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach żebym mogła to bym podesłała to były moje pierwsze pierogi z jogodami od kilku lat. pozdrawiam :-)

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam jagód w tym roku... zachęcające pierożki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam,mniam-uwielbiam owocowe pierożki:)Czy sklejałaś je taką "maszynerią"do pierogów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga tak sklejałam je maszynką do pierogów :-)

      Usuń
  4. ale pychotka :) też robiłam pierożki z jagódkami w tym roku, musze je wreszcie dodać :) szkoda, że na jagody trzeba czekać do przyszłego roku :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rajcę Kasiu szkoda że trzeba czekać na nie cały rok. Jak dla mnie to są najlepsze pierogi :-)

      Usuń
    2. no właśnie, a ja chyba te z truskawkami najbardziej lubię ;) a najbardziej już to czekam zawsze na pierogi ze śliwkami, te są bombowe :) podane z bułką tartą i masełkiem, mmm chyba sobie zrobię :)

      Usuń
  5. I znów przepiękny talerz, aż żal zjeść. Jesteś niesamowita :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam z jagodami, a w tym roku niestety nie jadłam ;/

    OdpowiedzUsuń