Kolejny przepis w ramach testowania z portalem Świadome Odżywianie. Ciasteczka orzechowo migdałowe tak podbiły serca dzieci mojej koleżanki że postanowili upiec je. Mamie zostawili jedno ciacho ha ha i zażyczyli sobie takie same. Ciesze się jak komuś smakuje to co robię, a jak dzieci mnie docenią tym bardziej radość większa.
1,75 szklanki mąki pszennej wrocławskiej
1/2
kostka masła
1 żółtko
1
jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki orzechów włoskich tartych Back Mit
3 łyżki migdałów tartych Back Mit
1/3
szklanki konfitury domowej z czarnej porzeczki
Do
miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, jajka, orzechy tarte, migdały tarte. Ciasto
zagniatam i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu rozwałkowuję ,
jeżeli klei się podsypuję mąką. Wycinam foremką gwiazdki. Wierzch ciasteczek, z gwiazdek wycinam mniejsze gwiazdki, użyłam specjalnego nożyka. Wykładam na blaszkę na
pergamin. Wstawiam do piekarnika na 12 minut temp 160 stopni. Po przestygnięciu
smaruję ciastka konfiturą z czarnej porzeczki, i składam gwiazdką z dziurką.
Pyszne takie ciasteczka muszą być ;) Już jadłam ciasto z tartymi migdałami, pyszotka ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi się Święta <3
OdpowiedzUsuńMasz racje jak je robiłam myślałam o gwiazdce :-)
Usuńuwielbiam takie chrupiące ciasteczka
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
uwielbiam każde ciasteczka ! świetny przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te owocowe oczka z konfitury :D
OdpowiedzUsuńPyszne do schrupania:)
OdpowiedzUsuńwow ale smacznie wyglądają :) takie małe cudeńka ;)
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczka :) biorę kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuń