Przepisem na jagodzianki rozpoczynam moje długie testowanie z bakaliami kresto, orzechami tartymi Back Mit oraz olejem Rapso. Paczka dojechała od świadomego odżywiania.
Pierwsze do piekarka trafiły jagodzianki z makiem mielonym. Bardo lubię dodawać do ciasta drożdżowego przeróżne dodatki. Polecam placek drożdżowy z makiem, też jest bardzo dobry. Przepis zamieszczę innym razem. Jagodzianki z makiem są tak dobre że już prawie się rozeszły.
500 gram mąki wrocławskiej
5
dkg drożdży
5
żółtek
Szczypta
soli
½
szklanki cukier kryształ
1
cukier waniliowego
5
łyżek maku mielonego Back Mit
1
szklanka mleka
5
dkg smalcu
Nadzienie
:
20
dkg jagód
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
Lukier:
½
szklanki cukru pudru
1
cytryna
Do
miski małej wlewam 1/3 szklanki mleka letniego , dodaję dwie łyżki mąki, drożdże, łyżeczkę cukru. Rozrabiamy zaczyn odstawiam do wyrośnięcia.
Do
miski dużej przesiewam pozostała mąkę, dodaje zaczyn z drożdży. Żółtka ubijam z
cukrem, cukrem waniliowym i dodaję do mąki, oraz pozostałe letnie mleko, szczyptę soli. Całość wyrabiam mikserem na jednolitą masę. Pod koniec dodaję
roztopiony zimny smalec, i mak mielony. Dalej wyrabiam mikserem.Posypują mąka
na wierzchu, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Następnie wyrabiam małe kulki ciasta. Do jagód dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier
puder i mieszam. Ciasto nadziewam jagodami i formuje kulki. Wykładam na
posmarowaną blachę, i odstawiam do wyrośnięcia. Przed włożeniem do pieca
smaruję rozbełtanym białkiem. Piekę 20 minut około temp 180 stopni. Do miseczki
wsypałam cukier puder, dodałam sok z cytryny, trochę białka, ucierałam. Jagodzianki
polukrowałam.Posypałam borówkami :-)
Przez wiele lat właśnie ciasto drożdżowe królowało w mojej kuchni, teraz trochę się zmieniło, ale od czasu do czasu drożdżowcem pachnie nadal w domu...
OdpowiedzUsuńPiękne :)
OdpowiedzUsuńSuper prezentu dostałaś pozytywnie zazdroszczę
Sama byłam zaskoczona że ąz tyle produktów dostałam. To moje początki testowania i bardzo się cieszę :-)
UsuńAle wspaniałe bułeczki:)I spore zapasy na kolejne pyszności:)
OdpowiedzUsuńpycha, bardzo lubię jagodzianki :)
OdpowiedzUsuńaż oczy się same wyrywają. Świetne z makiem:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam muffinki z makiem, a twoje jagodzianki wyglądają jeszcze apetyczniej :)
OdpowiedzUsuńOd dziecka bardzo lubię jagodzianki, ale takich z dodatkiem maku jeszcze nie jadłam. Zapowiadają się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńU mnie mak tylko na święta jest zarezerwowany, ale może czas to zmienić, bo te jagodzianki kuszące bardzo. Oj bardzo:)
OdpowiedzUsuńDostałam podobną paczkę:-) A jagodzianki cudne:-)
OdpowiedzUsuńMarzena to teraz będziemy szaleć obie. Fajnie że się załapałaś, dla mnie to moje początki testowania :-)
Usuńcudne bułeczki :) mak uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki, szczególnie te domowe ;)
OdpowiedzUsuń