½
kg mięsa od szynki
1
cebula
2
ząbki czosnku
Sól
Pieprz
1
łyżeczka majeranku
1
jajko
1
bułka
6
łyżek bułki tartej
½
szklanki mleka
1
szklanka kaszy jęczmiennej
1/3
ogórek zielony
Listki
Bazyli
1
burak pieczony
1/3
papryki czerwonej
olej
Mięso
miele przez maszynkę, razem z cebulą obraną i czosnkiem. Doprawiam solą,
pieprzem, majerankiem. Bułkę mocze w mleku i dodaję do mięsa, razem z jajkiem.
Wyrabiam kotleciki mielone i obtaczam je w bułce tartej. Smażę na oleju. Kaszę
jęczmienną przelewam wodą i gotuję w proporcji 2:1 wody do kaszy. Po
wchłonięciu wody odstawiam pod kocyk. Talerz dekoruję ogórkiem zielonym. Kaszę
podaje z sercami wyciętymi z papryki.
Buraka upieczonego obieram tak jak jabłko. Skórkę zwijam i tworzę różę.
Dekoruję bazylią.
Normalnie arcydzieło na talerzu,ta róża jak prawdziwa :)
OdpowiedzUsuńAle ślicznie te Twoje dania wyglądają, aż szkoda jest ;)
OdpowiedzUsuń