szpinak świeży 1 opakowanie
truskawki 7 sztuk
pomarańcze 1 sztuka
suszone pomidory 6 sztuk
kasza jaglana 5 łyżek
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
miód 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżki
Kasze jaglaną uprażyć na patelni i zalać
wodą i gotować aż wchłonie wodę. Do kaszy dodać startą skórkę z pomarańczy i
sok około 2 łyżki. Szpinak umyć, osuszyć i odciąć twarde łodyżki, ułożyć na
talerzu, lekko posolić i posypać pieprzem. Na to kasze. Dodać truskawki,
pomarańcze, i 3 pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać oliwę z z sokiem z
pomarańczy i miodem, zmiksować z pozostałymi 2 pomidorami suszonymi na gęsty
sos, ewentualnie dodać trochę soku z cytryny, gdyby sos był zbyt gęsty. Sosem
polać sałatkę i doprawić pieprzem. Posypać startą skórką z pomarańczy
Na pewno była przepyszna, zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuń