wtorek, 26 lutego 2013

Jaglana z pomarańczami i kurczakiem







½ szklanki kaszy jaglanej
1 pierś z kurczaka
2 pomarańcze
Sól
Pieprz
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano suszonego
½ papryczki chili czerwonej
3 pomidory suszone
5 liści rukoli
Olej

Kaszę jaglaną gotuję w wodzie w stosunku 2:1 wody do kaszy. Po ugotowaniu studzę. Pomarańcze obieram ze skóry a cząstki z błonek. Jedną pomarańcze cząstki blenderuję, dodaję pieprz i polewam kaszę. Całość mieszam. Pozostałe cząstki pomarańczy dodaję również do kaszy. Pierś z kurczaka marynuję w oliwie, dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano i smażę na patelni. Kroję na małe kawałki i dodaję do jaglanej kaszy. Papryczkę kroję na cienkie krążki. Dodaję również pomidory suszone i rukolę. Smacznego

4 komentarze: