niedziela, 17 lutego 2013

Jęczmienna kasza z podgrzybkami







1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 łyżka smalcu
½ łyżeczka soli
2 szklanki wody
½ kg podgrzybków mrożonych
1 szklanka mleka
½ łyżeczki majeranku
½ papryczki chili
Olej
pieprz

Kaszę przelewam zimną wodą. Wsypuje do garnka i zalewam 2 szklankami wody. Zagotowuję i dodaję smalec. Gotuję tak długo aż wchłonie wodę. Wstawiam do ciepłego miejsca np. pod kocyk. Cebulkę obieram, kroje w kostkę i przesmażam na patelni na oleju. Dodaję grzyby i dalej przesmażam. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem. Na końcu wlewam mleko. Kaszę podaję z sosem i grzybami. Talerz dekoruję papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz