niedziela, 10 marca 2013

Urodzinowe kwiatki z jaglanej z roladką nadziewaną









½ szklanki jaglanej
 ½ łyżeczki Bazylia suszona
½ łyżeczki Oregano suszone
1 pierś z kurczaka
1 puszka marchewek małych
6 kostek mrożonego szpinaku
½  kulki mozzarelli
1/3 papryki czerwonej
¼ papryki żółtej
1 liść kapusty pekińskiej
3 pomidorki koktajlowe
½ papryczki chili żółtej
3 łyżki sosu
5 oliwek czarnych
4 oliwki zielone
1 łyżka sosu vinegrette
Sól
Pieprz
1 ząbek czosnku
Olej
1 jajko
4 łyżki bułki tartej



Pierś z kurczaka rozbijam, solę, pieprzę, posypuje bazylią i oregano suszonym. Na patelni duszę szpinak, dodaję czosnek sól, pieprz, bazylię, oregano chwilę podsmażam. Szpinak wykładam na piersi na to mozzarellę, marchewki małe i kawałki papryki żółtej. Na talerzu rozbijam jajko , na drugim wysypuję bułkę tartą. Roladki obtaczam w jajku potem w bułce i smażę na patelni. Kaszę jaglaną gotuję w jednej szklance wody. Za pomocą foremek robię kwiatki z kaszy, dekoruję marchewkami , polewam sosem, i dodaję papryczkę chili żółtą i oliwki. W ten sposób powstają kwiatki. Do kawałka papryki czerwonej wkładam pokrojoną kapustę pekińską, pomidorki, oliwi czarne i zielone . Polewam sosem vinegrette  

3 komentarze:

  1. bardzo pomysłowe danie i pięknie kolorowe :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te roladki, wykorzysatm na pewno:-) Z marchewką bardzo pomysłowo.

    OdpowiedzUsuń