½
kg fasoli
2
piersi z kurczaka
20
dkg boczku wędzonego
3
marchewki
¼
selery
1
pietruszka
1
pora biała część
1
cebula
Sól
Pieprz
4
ząbki czosnku
½
litra przecieru pomidorowego domowego
1
puszka mała koncentratu pomidorowego
Fasolę
moczymy dzień wcześniej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler, obieram i
myję. Do garnka wrzucam fasolę, dokładam warzywa wszystkie, boczek. Pierś z
kurczaka kroję na mniejsze kawałki i razem z cebulką pokrojoną przesmażam na
patelni. Pierś wyjęłam z patelni, dodałam czosnek sprasowany, przecier
pomidorowy i koncentrat. Całość przesmażyłam i na końcu zblenderowałam. Fasolę
gotuję do miękkości około godzinę. Warzywa wyjmuję kroję sitkiem do jarzyn i
dodaję do fasoli. Wlewam przesmażony przecier, dodaję kurczaka. Doprawiam solą,
pieprzem.
uwielbiam tak przyrządzoną fasolkę :)
OdpowiedzUsuń