piątek, 8 marca 2013

Deser od serca w miseczkach z ciasta








1 opakowanie kaszka manna truskawkowa
1 opakowanie budyń śmietankowy
6 dkg mąki
5 dkg masła
2 białka
10 dkg cukru
½ cukru waniliowego
¼ szklanki wody
5 truskawek
2 maliny mrożone
1 kiwi
5 gron winogrono ciemne
2 biszkopty

Miseczki do deseru robi się prosto i szybko. Z wody i połowy cukru gotuję syrop. Uważać żeby cukier się nie skarmelizował, studzę. Masło z resztą cukru zwykłego i waniliowego ucieram, dodaję, syrop , białka i mąkę. Na pergaminie rysuję kółka około 14 cm średnicy i smaruję je ciastem. Kółka układam na blaszce i piekę około 10 minut aż się zrumienią. Po wyjęciu wkładam je do miseczek i formuję kształt. Trzeba to zrobić szybko. Budyń zagotowuję według instrukcji, ale użyłam mniejszej ilości wody żeby budyń był gęsty. Wlałam go do miseczek i poczekałam aż ostygnie. Z truskawek zrobiłam płatki które ułożyłam w kształt kwiatka. Kaszkę manną zalałam wodą i tym razem wlałam mnie wody niż zaleca opakowanie. Wlałam do foremek serce i poczekałam chwile aż ostygną. Biszkopty rozkruszyłam i na nich ułożyłam serca z kaszki. Udekorowałam malinami. Kawałkami kiwi udekorowałam talerz. Z winogrona zrobiłam kwiatka.

6 komentarzy: