1
szklanka ryżu do sushi
½
ananasa świeżego
1
papryczka chili czerwona
1
plaster imbiru świeżego
2
ząbki czosnku
1
szklanka groszku mrożonego
½
papryki czerwonej
Szczypta
curry
6
pomidorków koktajlowych
1
oliwka czarna
1
gałązka pietruszki
1
łyżka orzeszków solonych
Sól
Pieprz
Olej
z bazylią suszoną i pomidorami
½
łyżeczki Bazyli suszonej
Do potrawy tej wykorzystałam ryż do sushi. Gotuje się go tylko 10 minut
i jest on moim ulubionym. Do garnka wlewam 2 szklanki wody , wsypuję ryż, dodaję
sól, curry i gotuję 10 minut. W tym czasie jak gotuję się ryż marynuję
krewetki. Do miseczki wlewam 2 łyżki oliwy z suszonymi pomidorami, wsypuję sól,
bazylię suszoną, dodaję papryczkę chili ½ pokrojoną drobno i sprasowany ząbek
czosnku oraz pokrojony imbir. Krewetki marynują się i obieram ananasa.
Potrzebuję polówkę. Obieram go, wydrążam środek i kroję na plastry. Obranie
ananasa zajmuje mi 3 minuty. Na patelni grillowej Smażę krewetki jedną minutę,
i plastry ananasa 3 minuty. Na drugą patelnię wsypuję groszek na odrobinie
oleju duszę go, dolewam 3 łyżki wody. Dodaję sprasowany ząbek czosnku i
pokrojoną paprykę czerwoną. Groszek duszę z 3 minuty. Na końcu dodaję ryż. Całość mieszam doprawiam pieprzem
Na patyczki nabijam krewetki, kawałki ananasa, połówki pomidorków koktajlowych.
Ryż podaję z szaszłykami . Posypuję orzeszkami. Zrobienie obiadu zajmuje 20
minut
przepięknie podane :)
OdpowiedzUsuńwiosna na talerzu :)
OdpowiedzUsuńnie mogę się napatrzeć na te kolory
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie to wszystko wygląda, ładnie podane nic tylko siadać i jeść:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, uwielbiam szaszłyki :) a w wersji egzotycznej to juz w ogóle ;)
OdpowiedzUsuńkrewetki uwielbiam, w każdej postaci. Twoje szaszłyki pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń