Strony

Strony

poniedziałek, 25 marca 2013

Fasolka w pomidorach







½ kg fasoli
2 piersi z kurczaka
20 dkg boczku wędzonego
3 marchewki
¼ selery
1 pietruszka
1 pora biała część
1 cebula
Sól
Pieprz
4 ząbki czosnku
½ litra przecieru pomidorowego domowego
1 puszka mała koncentratu pomidorowego

Fasolę moczymy dzień wcześniej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler, obieram i myję. Do garnka wrzucam fasolę, dokładam warzywa wszystkie, boczek. Pierś z kurczaka kroję na mniejsze kawałki i razem z cebulką pokrojoną przesmażam na patelni. Pierś wyjęłam z patelni, dodałam czosnek sprasowany, przecier pomidorowy i koncentrat. Całość przesmażyłam i na końcu zblenderowałam. Fasolę gotuję do miękkości około godzinę. Warzywa wyjmuję kroję sitkiem do jarzyn i dodaję do fasoli. Wlewam przesmażony przecier, dodaję kurczaka. Doprawiam solą, pieprzem.

1 komentarz: