sobota, 29 marca 2014

Mielone z kapustą i ryżem

Ciąg dalszy chorowania, mielone powstały tydzień temu. Póki co nie wchodzę do kuchni. Mielone są bardzo fajne nawet mój brat mięsożerca nie wyczuł że jest  w nich kapusta.



















1 filet  z kurczaka
25 dkg fileta z indyka
20 dkg wołowiny
20 dkg mięsa od szynki
1 woreczek ryżu
20 dkg białej kapusty
2 cebule
10 dkg pieczarek
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku Kamis
pieprz biały mielony do smaku Kamis
1 łyżeczka soli morskiej Kamis młynek
1 bułka pełnoziarnista
1/2 szklanki mleka
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy

Filet z kurczaka i indyka, wołowinę, mięso od szynki miele maszynką do mięsa, razem z czosnkiem obranym. Cebule obieram, drobno kroję i podsmażam na oleju. Pieczarki też kroję drobno i podsmażam. Ryż gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kapustę kroję drobno nożem sparzyłam ją, przecedziłam i również podsmażyłam na oleju. Do mięsa zmielonego dodaję ostudzony ryż, kapustę, pieczarki, cebulę, pieprz, majeranek, sól morską, jajko. Bułkę moczę w mleku i również dodaję do mięsa. Całość dokładnie wyrabiam ręką, formuję płaskie klopsiki, obtaczam w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju.

11 komentarzy:

  1. Pyszne i z pomysłem,uwielbiam kapustę i pewnie dałabym więcej ,a co!.Szybkiego powrotu do zdrowia.

    OdpowiedzUsuń
  2. też takie robię, bardzo smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne połączenie mięsa i warzyw:)
    Madziu trzymaj się i szybko wracaj do zdrowia!!
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne takie kotleciki! Szybkiego powrotu do zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się takie połączenia. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie mieszane mięso na kotlety musi być rewelacyjne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś jadłam w takim wydaniu mielone, dla mnie rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mięsko i kapusta .... super połączenie!

    OdpowiedzUsuń