sobota, 15 marca 2014

Marchewka z groszkiem

Smaki mojego dzieciństwa z  tą różnicą że moja mama robiła marchewkę z zasmażką. Ja preferuje marchewkę z groszkiem czystą. Dodaję tylko masełko.





1 kg marchewki
200 gram groszku mrożonego
sól
1 łyżka masła

Marchewkę obieram, dokładnie myję i gotuję do miękkości całą. Groszek gotuję w osobnym garnku w małej ilości wody, dodaję sól. Dlatego osobno gotuję ponieważ groszek szybko dochodzi a marchewka gotuję się dłużej. Ugotowaną marchew kroję w paski długie sitkiem do krojenia jarzyn. Dodaję groszek masełko i chwilę podgrzewam do rozpuszczenia masła.

10 komentarzy:

  1. Moja ulubiona:)z tą różnicą,że kroję ją w kostkę,lekko solę i "dosmaczam"cukrem,wolę wersję lekko słodkawą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś też jadłam taką wersję z cukrem, ale z racji diety cukier poszedł w odstawkę. Przypomniałaś mi że kiedyś też tak jadłam :-) pozdrawiam

      Usuń
  2. Proste a jakie smaczne i zdrowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubię groszku ,ale marchewkę mogę jeść cały czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja dodaję trochę cukru i obowiązkowo mąkę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię pod każdą postacią, ale najbardziej z czosnkiem:) moja mama też robi z zasmażką:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię taką czystą marchewkę z groszkiem.Jak mnie trochę ponosi,dodaję czosnek,imbir i curry, no i dużo masła.Oczywiście czosnek i imbir świeży.

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu mi się przypomina przedszkole ;) Pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och!! Jak ja uwielbiam marchewkę z groszkiem :D
    u w i e l b i a m ! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Robię identycznie :) bez zasmażki, taką lekko twardą, absolutnie nie może to być rozgotowana papka :)

    OdpowiedzUsuń