Smaki mojego dzieciństwa z tą różnicą że moja mama robiła marchewkę z zasmażką. Ja preferuje marchewkę z groszkiem czystą. Dodaję tylko masełko.
1 kg marchewki
200 gram groszku mrożonego
sól
1 łyżka masła
Marchewkę obieram, dokładnie myję i gotuję do miękkości całą. Groszek gotuję w osobnym garnku w małej ilości wody, dodaję sól. Dlatego osobno gotuję ponieważ groszek szybko dochodzi a marchewka gotuję się dłużej. Ugotowaną marchew kroję w paski długie sitkiem do krojenia jarzyn. Dodaję groszek masełko i chwilę podgrzewam do rozpuszczenia masła.
Moja ulubiona:)z tą różnicą,że kroję ją w kostkę,lekko solę i "dosmaczam"cukrem,wolę wersję lekko słodkawą:)
OdpowiedzUsuńKiedyś też jadłam taką wersję z cukrem, ale z racji diety cukier poszedł w odstawkę. Przypomniałaś mi że kiedyś też tak jadłam :-) pozdrawiam
UsuńProste a jakie smaczne i zdrowe ;D
OdpowiedzUsuńJa nie lubię groszku ,ale marchewkę mogę jeść cały czas.
OdpowiedzUsuńja dodaję trochę cukru i obowiązkowo mąkę :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię pod każdą postacią, ale najbardziej z czosnkiem:) moja mama też robi z zasmażką:)
OdpowiedzUsuńLubię taką czystą marchewkę z groszkiem.Jak mnie trochę ponosi,dodaję czosnek,imbir i curry, no i dużo masła.Oczywiście czosnek i imbir świeży.
OdpowiedzUsuńOd razu mi się przypomina przedszkole ;) Pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOch!! Jak ja uwielbiam marchewkę z groszkiem :D
OdpowiedzUsuńu w i e l b i a m ! <3
Robię identycznie :) bez zasmażki, taką lekko twardą, absolutnie nie może to być rozgotowana papka :)
OdpowiedzUsuń