To już ustani przepis w ramach tygodnia mojego pod hasłem pieczenie bułek.
Tym razem bułeczki ze szpinakiem i migdałami. Nie będę pisać ile zjadłam bo zjadłam dużo ha ha.
Szpinak uwielbiam także mogę go jeść w różnych kombinacjach. Dodałam sporo czosnku bo go uwielbiam ale można go pominąć jak ktoś nie lubi :-)
450 g mąki pszennej chlebowej typ 650
200 g mąki żytniej razowej
2 dkg drożdży świeżych
230 ml mleka
150 ml wody
Szczypta cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Farsz:
400 g szpinaku mrożonego liściastego
2 łyżki migdałów płatki
Sól morska Ziołowa Kamis
pieprz kolorowy Kamis
3 ząbki czosnku
Olej rzepakowy
Do posmarowania:
1 jajko
Do miski wsypuję po dwie łyżki mąki chlebowej i żytniej razowej. Dodaję pokruszone drożdże i wlewam mleko letnie tyle żeby była konsystencja kwaśnej śmietany. Dodaję cukier i odstawiam do wyrośnięcia zaczyn.
Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, sól, pozostałe mleko letnie i wodę też letnią. Dodaję zaczyn wyrośnięty i jajko. Całość mieszam ręką na gładkie ciasto i wyrabiam około 5 minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Na patelni na oleju przesmażam szpinak, dodaję sprasowany czosnek, doprawiam sola i pieprzem. Odstawiam do wystygnięcia
Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnice i rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 1 cm o długości około 40 cm na 30 cm. Wykładam na niego farsz szpinakowy i posypuje migdałami. Zwijam w rulon od dłuższego boku. Roladę kroję na paski o grubości około 2-3 cm. Każdy układam na blaszce na papierze. Odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed pieczeniem smaruję roztrzepanym jakiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Podaję ciepłe bułeczki.
Piękne!domowe pieczywko daje i smak i satysfakcję:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) wszystkie bardzo mi się podobały i mogłabym takie bułeczki jadać codziennie!
OdpowiedzUsuńszkoda, że to już koniec bułkowego szaleństwa :( chcemy jeszcze chcemy jeszcze!! :D:D
OdpowiedzUsuńAlex
Ha ha na razie przerwa ale obiecuje że powrócę z bułeczkami :-)
Usuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam szpinak więc takie bułeczki to coś zdecydowanie dla mnie:-)
OdpowiedzUsuńPiękne ,a które polecasz najbardziej ,czy mam piec wszystkie?Już się boje odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńHa ha polecam na pierwszym miejscu czosnkowo pietruszkowe i włoskie buły. Potem szpinakowe i kolejne piwne :-) To moja klasyfikacja :-)
UsuńPiękne! I na pewno bardzo smaczne! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja, do tego ten szpinak tak ładnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńŚliczne bułeczki!
OdpowiedzUsuńnie lubię klasycznego szpinaku, choć robię,bo moje dzieciaki za nim przepadają ale w takiej postaci zjadłabym z smakiem:)
OdpowiedzUsuńmiłej niedzieli Madziu:)
Miłej niedzieli Renata dla ciebie również i słonecznej :-)
UsuńPyszne zawijaski :)
OdpowiedzUsuńJakie smakowitości :) !
OdpowiedzUsuńNo to jest to zrobię je kiedyś na pewno :)
OdpowiedzUsuń