3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650
2 dkg drożdży
1/4 szklanki mleka letniego
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 cebule czerwone średnie
do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka mleka
olej rzepakowy
przepis na 10 bułek
Zaczyn: Do miski wykruszam drożdże, dodaję letnie mleko, dwie łyżki mąki płaskie, cukier i mieszam. Zaczyn ma mieć konsystencje kwaśnej śmietany. Odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Cebule obieram, drobno kroję i przesmażam na oleju.
Do drugiej miski wsypuje resztę mąki, dodaję roztopione masło, zaczyn, sól, ostudzoną cebulę, zaczyn i całość wyrabiam ręką na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielę nożem na 10 części. Formuję kulki, układam na papierze na blaszce. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem nacinam bułki nożem, smaruję roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni.
Mniam!!! Takie bułeczki kocham najbardziej! Kradnę przepis i ruszam do kuchni!:)
OdpowiedzUsuńO jak fajnie że ci się podoba przepis :-)
UsuńBardzo lubię domowe bułeczki ;D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione pieczywko:) Madziu kusisz, a ja głodna jestem, porywam przepis i bułeczkę:)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki :) porywam kilka dla rodzinki :D
OdpowiedzUsuńpycha, ja przepadam za domowymi bułeczkami :) na jutrzejsze śniadanko poproszę :)
OdpowiedzUsuńO jakie cudne! Super muszą być z cebulką :)
OdpowiedzUsuńBułeczki ,ach bułeczki.
OdpowiedzUsuńmmm, jak pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńcebulowe? na bank pyszne!
OdpowiedzUsuńTeż robię cebulowe, dodaję do nich jeszcze tymianek, choć i z samą cebulą są świetne :)
OdpowiedzUsuń