500 gram mąki
300 ml wody
Oliwa
1 jajko
2 woreczki kaszy gryczanej
30 dkg sera białego najlepiej wiejskiego
2 cebule czerwone
1 cebula biała
Sól
Pieprz
1 pomidor duży
6 oliwek czarnych
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski i
dodawaj ją powoli zarabiając ciasto olej i wodę i jajko. Wodę dodaje
gorącą. Gdy powstanie spoista masa wyłóż
ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i
elastyczne.
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
Farsz robimy z
kaszy gryczanej uprzednio ugotowanej. Cebulkę czerwona przesmażam na patelni i
dodaję ją do kaszy. Ser kruszę i mieszam razem z kaszą. Doprawiam solą,
pieprzem.
Na ciasto nakładamy farsz , zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą,
Na ciasto nakładamy farsz , zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą,
dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie
przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Cebulę białą podsmażam
do polania pierogów. Biedronkę robię z pomidora, i oliwek. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz