5
kawałków karpia
10
małych ziemniaków
2
cebule białe
1
cebula czerwona
1
ogórek
1/3
papryki czerwonej
1
marchewka
4
rzodkiewki
Oliwa
z oliwek
Olej
Sól
Pieprz
Majeranek
3
łyżki mąki
10
dkg masła
Karpia
marynuje dzień wcześniej, w oliwie, dodaję pokrojoną jedną białą cebulę, sól,
pieprz, majeranek. Odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia karpia obtaczam
w mące i smażę na patelni na oleju aż
się zrumieni. Następnie przekładam do
naczynia żaroodpornego i dodaje masło na
każdy kawałek plasterek. Ziemniaki myje, wkładam do garnka i gotuje w łupinach.
Marchewkę obieram ścieram na tarce, ogórka kroje, cebule czerwoną tez kroje,
paprykę także, oraz rzodkiewkę. Całość mieszam polewam oliwą z oliwek. Wykładam
na talerz, razem z ziemniakami obranymi z łupinek.
Uwielbiam karpia,nie tylko od święta,super przyrządzony.
OdpowiedzUsuń