Strony

Strony

piątek, 18 stycznia 2013

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem






500 gram mąki
300 ml wody
Oliwa
1 jajko
2 woreczki kaszy gryczanej
30 dkg sera białego najlepiej wiejskiego
2 cebule czerwone
1 cebula biała
Sól
Pieprz
1 pomidor duży
6 oliwek czarnych





 Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski i dodawaj ją powoli zarabiając ciasto olej i wodę i jajko. Wodę dodaje gorącą.  Gdy powstanie spoista masa wyłóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne.
Następnie rozwałkuj ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie przywierało do stolnicy. Za pomocą szklanki lub innej formy wykrój okrągłe placuszki.
Farsz robimy  z kaszy gryczanej uprzednio ugotowanej. Cebulkę czerwona przesmażam na patelni i dodaję ją do kaszy. Ser kruszę i mieszam razem z kaszą. Doprawiam solą, pieprzem.
Na ciasto nakładamy farsz , zostawiając wolne brzegi (około 3-4 mm), po czym zwilż je wodą i sklej ze sobą,
dociskając widelcem. Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez kilka minut i serwuj gorące, z podsmażoną cebulą. Cebulę białą podsmażam do polania pierogów. Biedronkę robię z pomidora, i oliwek. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz