1 kaczka około 2 kg
1 cebula
Oliwa
3 pomarańcze
Sól
Pieprz
2 łyżki miodu
1 szklanka bulionu
Listki melisy
Kaczkę umyć, osuszyć, ponakłuwać. Posmarować oliwą od środka
i na zewnątrz, nasolić, pieprzem posypać. Wstawić do lodówki na całą noc.
Cebulę pokroić, z 1 pomarańczy wycisnąć sok. Sok wlać do kaczki włożyć cebulę,
listki melisy. Kaczkę zaszyć. Piec z brytfannie, podlać bulionem. Piec w temp
200 stopni przez 2 h. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, zmieszać z miodem i
smarować kaczkę od czasu do czasu. Trzecią pomarańcze pokroić w plastry i
obłożyć kaczkę po upieczeniu. Kaczkę
podawać z pomarańczą. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz