środa, 9 stycznia 2013

Kaczka w pomarańczach





1 kaczka około 2 kg
1 cebula
Oliwa
3 pomarańcze
Sól
Pieprz
2 łyżki miodu
1 szklanka bulionu
Listki melisy

Kaczkę umyć, osuszyć, ponakłuwać. Posmarować oliwą od środka i na zewnątrz, nasolić, pieprzem posypać. Wstawić do lodówki na całą noc. Cebulę pokroić, z 1 pomarańczy wycisnąć sok. Sok wlać do kaczki włożyć cebulę, listki melisy. Kaczkę zaszyć. Piec z brytfannie, podlać bulionem. Piec w temp 200 stopni przez 2 h. Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok, zmieszać z miodem i smarować kaczkę od czasu do czasu. Trzecią pomarańcze pokroić w plastry i obłożyć  kaczkę po upieczeniu. Kaczkę podawać z pomarańczą. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz