sobota, 14 grudnia 2013
Zakwas z buraków czerwonych
Zakwas z buraków jest u mnie robiony nie tylko na święta, a przez rok cały. Moja mama go pije, jest bardzo zdrowy. Używany jest do przygotowania barszczu. Polecam zrobienie takiego zakwasu bo jest prosty w przygotowaniu.
2 kg buraków
2 kroki chleba razowego na zakwasie
1 główka czosnku
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
woda
Przepis na dwa słoje pięciolitrowe.
Buraki porządnie myję, następnie obieram i kroje na plastry. Kawałki buraków wkładam do słoi, następnie dodaję czosnek ząbki przekrojone na pół, ziele angielskie po 5 ziarenek, po liściu laurowym i zalewam przegotowaną zimną wodą, do wysokości nakrycia buraków. Na wierzchu układam po kromce chleba. Słoje nakrywam gazą, spinam gumka i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 dni. U mnie słoje stoją na piecu kaflowym. W międzyczasie zbieram pianę łyżka, która wytworzyła się na wierzchu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku. Polecam do picia, do przygotowaniu barszczu wigilijnego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
też robię i taki domowy jest najlepszy:)
OdpowiedzUsuńOczywiście taki barszcz jest smaczny.Ja Ci się przyznam jak ja robię barszcz,Kupuję karton barszczu Krakus, drugi mały karton soku z czarnej porzeczki,którego dodaję na duży karton 200 ml.,trochę pieprzu,majeranku i 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku.15 minut i mam barszcz.Jakiś wygodny się zrobiłem.
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o soku z czarnej porzeczki. A ty robisz tyle pysznych rzeczy innych że nie dziwię się tobie że idziesz na skróty. Jakbym gotowała tyle co i zawodowo to sama poszłabym na skróty :-)Pozdrawiam
Usuńja z kolei robię taki z jabłkami i ogórkami kiszonymi dzień wcześniej, ale słyszałam, że sok z czarnej porzeczki fantastycznie podkreśla smak buraków
Usuńja też robię taki zakwas i popijam dla zdrowia :)
OdpowiedzUsuńtaki zakwas to skarb przed świętami :)
OdpowiedzUsuńbędzie pyszny barszcz:)
OdpowiedzUsuńczyli przykrywasz gazą? ja zamknęłam zakwas w słoiku, moi rodzice też mają zawsze zakwas w domu, ja robiłam pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńGaza, albo ręcznik papierowy i gumką mocuję na słoju.:-)
UsuńPlan był,ale nie został zrealizowany,może nastepnym razem...Ale barszczyk z zakwasu jest najpyszniejszy:)
OdpowiedzUsuńJa tez pieje taki zakwasik przez caly rok:-) Suuuuper zdrowy i pyszny!
OdpowiedzUsuń