- 500 gram mąki
- 300 ml wody
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 kg kapusty kiszonej
- 10 dkg podgrzybków suszonych
- 2 cebule białe
- 1 cebula czerwona
- olej rzepakowy
- pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Mąkę przesiewam do miski i dodaję wodę, sól, oliwę. Wodę dodaję
gorącą. Gdy powstanie spoista masa wykładam ciasto na stolnicę i
wyrabiam do momentu, gdy stanie się gładkie i elastyczne. Następnie
rozwałkuje ciasto na cienki placek, podsypując odrobiną mąki, by nie
przywierało do stolnicy. Wykrawam kwadraty, i za pomocą foremki do pierogów robię pierogi.
Kapustę kiszoną płuczę w zimnej wodzie, wyciskam, zalewam czysta wodą i gotuje do miękkości. Grzyby moczę dobę wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie co się moczyły. Wodę odcedzam, a grzyby podsmażam razem z cebulka pokrojoną. Grzyby wcześniej tez kroję na mniejsze kawałki. Podsmażam na maśle. Kapustę po ugotowani kroję bardzo drobno. Można mielić przez maszynkę. Grzyby i kapustę łączę razem, doprawiam solą, pieprzem. Na każdego pieroga układam farsz i zlepiam go za pomocą foremki. Pierogi gotuje we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy żeby sie nie skleiły. Pierogi gotuje około dwie minuty po wypłynięciu ich na wierzch. Podaję z przesmażoną cebulką czerwoną, posypuję pietruszką zieloną.
Mniam! Już nie mogę doczekać się świąt :))
OdpowiedzUsuńpyszne pierożki :) a ja już swoje zjadłam ;/ teraz czekam na święta :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pierożki a najlepiej smakują w święta :)
OdpowiedzUsuńSmak wigilijnych pierogów jest niepowtarzalny:)
OdpowiedzUsuńpysznie i jak zwykle ślicznie u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Patrzę i widzę jadalna sukienkę, fantazja mnie poniosła:)
OdpowiedzUsuńHa ha dobre, wiesz że może być i sukienka :-) pozdrawiam
UsuńAle narobilas mi ochoty na pierogi, dobrze, ze Wigilia za kilka dni:-)
OdpowiedzUsuń