niedziela, 29 grudnia 2013

Galaretka z liczi pod gwiazdami


Tym razem wiórki kokosowe Kresto poszły w ruch. Powstało ciacho pod gwiazdami














  • biszkopt:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 puszka liczi w syropie
  • wierzch:
  • 2 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wody
  • wiórki kokosowe Kresto



Jaka wbijam do miski , dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puch. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję pomału do jaj, mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na wysmarowaną formę okrągło średnica 24 cm i piekę `15 minut temp 180 stopni.

Śmietanę kremówkę schłodzoną wlewam do miski dodaję cukier waniliowy i ubijam mikserem na puszystą masę. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody, schładzam ją i wlewam do ubitej śmietany cały czas miksując. Owoc liczi odsączam z syropu i układam na upieczonym biszkopcie. Zalewam je śmietaną.

Galaretkę malinową rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody. Schładzam ją, i jak zacznie tężeć zalewam śmietanę. Wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem posypuję wiórkami kokosowymi.

10 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie i tak kusi...mimo, że słodyczy po Świętach mam dosyć;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe pomysł z tym liczi. Chyba jeszcze nie jadłam go w cieście. Ale ogólnie efekt super! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna nazwa i naprawdę, pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu torcik pysznie wygląda!!
    nominowałam Twój blog do Liebsteblog Award , jeżeli masz ochotę do zabawy to zapraszam
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale :)
    Jak ja już dawno liczi nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tu niebiansko:-) Uwielbiam liczi, z pewnoscia by mi smakowalo...

    OdpowiedzUsuń