wtorek, 10 grudnia 2013

Łosoś pod pierzynką z brokuła


Łosoś uwielbiany przez moją rodzinę, dla mnie mało zjadliwy. Tylko w rożnych kombinacjach i z warzywami mogę go jeść. Tym razem z selerem naciowym i brokułem :-) Musze przyznać że był naprawdę dobry jak dla mnie.



3 kawałki łososia
1/3 selera naciowego
1/2 brokuła
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1 papryczka chili
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
1 łyżka masła

Łososia marynuję, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, cebulką pokrojoną i odstawiam na noc do lodówki.  Seler naciowy myję, kroję na kawałki i duszę na masełku na patelni. Brokuł gotuję aldente w osolonej wodzie. Następnie miksuje blenderem, odcedzony, doprawiam solą, pieprzem, można dodać odrobiną wody jak będzie za suchy. W naczyniu żaroodpornym układam, seler, na to łososia i wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Następnie wyjmuje , obkładam łososia brokułem, dodaję pomidorki , chili i zapiekam jeszcze 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką natką.


13 komentarzy:

  1. Sprytne, kolorowe i piękne :) Mysza u Ciebie to ja bym wszamała wszystko :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadaj, czasami zrobię i nie ma kto jeść albo jeszcze wybrzydzają :-)

      Usuń
  2. ślicznie i kolorowo:) nie przepadam za łososiem ale uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na szczęście ja lubię i łososia i brokuła a najbardziej takie pyszne dania jak zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet mnie by skusił tak zaserwowany łosoś.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja od niedawna coraz bardziej lubię rybki, łososia szczególnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu a ja mam długie zęby na łososia, chyba że w przebraniu warzywnym to ujdzie :-)

      Usuń
  6. Nowa odsłona łososia?Pyszna wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha!! łososiowo u Ciebie, aż chce się zjeść takiej rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na talerzu kolorowo i zdrowo jak zawsze:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak tylko kupię łososia to na pewno takiego przygotuję ;)

    OdpowiedzUsuń