wtorek, 10 grudnia 2013
Łosoś pod pierzynką z brokuła
Łosoś uwielbiany przez moją rodzinę, dla mnie mało zjadliwy. Tylko w rożnych kombinacjach i z warzywami mogę go jeść. Tym razem z selerem naciowym i brokułem :-) Musze przyznać że był naprawdę dobry jak dla mnie.
3 kawałki łososia
1/3 selera naciowego
1/2 brokuła
10 pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych
1 papryczka chili
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 cebula
1 łyżka masła
Łososia marynuję, doprawiam sola, pieprzem, majerankiem, cebulką pokrojoną i odstawiam na noc do lodówki. Seler naciowy myję, kroję na kawałki i duszę na masełku na patelni. Brokuł gotuję aldente w osolonej wodzie. Następnie miksuje blenderem, odcedzony, doprawiam solą, pieprzem, można dodać odrobiną wody jak będzie za suchy. W naczyniu żaroodpornym układam, seler, na to łososia i wstawiam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Następnie wyjmuje , obkładam łososia brokułem, dodaję pomidorki , chili i zapiekam jeszcze 10 minut. Przed podaniem dekoruję pietruszką natką.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetne kolorowo:)
OdpowiedzUsuńSprytne, kolorowe i piękne :) Mysza u Ciebie to ja bym wszamała wszystko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
wpadaj, czasami zrobię i nie ma kto jeść albo jeszcze wybrzydzają :-)
Usuńślicznie i kolorowo:) nie przepadam za łososiem ale uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńNa szczęście ja lubię i łososia i brokuła a najbardziej takie pyszne dania jak zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńNawet mnie by skusił tak zaserwowany łosoś.
OdpowiedzUsuńja od niedawna coraz bardziej lubię rybki, łososia szczególnie :)
OdpowiedzUsuńKasiu a ja mam długie zęby na łososia, chyba że w przebraniu warzywnym to ujdzie :-)
UsuńNowa odsłona łososia?Pyszna wersja:)
OdpowiedzUsuńZdrowo:)
OdpowiedzUsuńpycha!! łososiowo u Ciebie, aż chce się zjeść takiej rybki :)
OdpowiedzUsuńNa talerzu kolorowo i zdrowo jak zawsze:-)
OdpowiedzUsuńjak tylko kupię łososia to na pewno takiego przygotuję ;)
OdpowiedzUsuń