250 gram ciecierzycy Tesco
2 marchewki
1/3 selera
1 por biała część
2 ziemniaki
20 dkg boczku wędzonego
25 dkg żeberek
1 kiełbaska wiejska
5 dkg podgrzybków suszonych
sól
1 łyżeczka majeranku Tesco
1 liść laurowy Tesco
pietruszka świeża natka
2 ząbki czosnku
10 papryczek chili miniaturki z zalewy
Ciecierzycę płuczę, wsypuje do miski i zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Z grzybami robię to samo, w osobnej misce i tez odstawiam na moc. Na drugi dzień obieram marchewkę, seler, ziemniaki, myję i kroję w kostkę. Por też kroję. Do garnka wsypuję ciecierzycę, razem z wodą w której się moczyła. Dodaję grzyby, boczek, żeberka , liść laurowy. Gotuję do miękkości około godzinę. !5 minut przed końcem dodaję pokrojone warzywa i kiełbasę, gotuję dalej. Zupę doprawiam sola, majerankiem, dodaje papryczki chili miniaturki z zalewy. Przed podaniem posypuję pietruszką zieloną.
wygląda bardzo smacznie i kolorowo:)
OdpowiedzUsuńZdrowe i kolorowe danie :)
OdpowiedzUsuńco za kociołek obfitości! pycha :]
OdpowiedzUsuńsuper, lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pieknie podane, uwielbiam ciecierzyce i takie potrawy - ale bez wsadu:-)
OdpowiedzUsuńbardzooo lubie cieciorkę, a jaki piękny czosnek na zdjęciach , PIĘKNY
OdpowiedzUsuńJakie to sycące i pyyyyszne!
OdpowiedzUsuńpyszna, zdrowa, rozgrzewająca i sycąca! czego chcieć więcej :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle fajne i kolorowe zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńpycha, choć ja wolę np fasolkę:) to bardzo lubię takie dania:)
OdpowiedzUsuńi nic mi więcej nie potrzeba.Pycha, przypomniała mi się Francja.Tam było dużo ciociorki ( ciecierzycy)
OdpowiedzUsuńOj tak! Jadłabym! Ciecierzyce uwielbiam, a w towarzystwie takich dodatków prezentuje się bombowo :)
OdpowiedzUsuńRany ,ale cudowna zupa ,bogactwo smaków!!.
OdpowiedzUsuńsame najlepsze smaki :) !!
OdpowiedzUsuń