150 gram syropu klonowego
110 grma masła
100 gram brązowego cukru
375 gram mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżkę kakao
glazura:
1 jajko
1/2 szklanki
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
5 kropel cytryny
W małym rondlu podgrzewam syrop klonowy, dodaję cukier i masło, mieszam. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się cukru i studzę.
Mąkę przesiewam do iski, dodaję proszek do pieczenia, przeprawy korzenne, kakao i sól. W środek wlewam syrop klonowy i jajko. Ciasto zagniatam mikserem, formuje kulę którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na dwie godziny.
Po wyjeciu ciasto dzielę na porcję i wałkuję na cienki placek. Podsypuje maką stolnicę. Wycinam dowolne kształty.
Pierniki układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę8-10 minut temp 170 stopni. Pierniczki są cienkie uważać żeby się nie przypaliły.
Pierniczki po wystygnięciu smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem pędzelkiem, układam na blaszce i zapiekam 10 minut temp 70-80 stopni. Pierniczki będą święcące.Po wystygnięciu lukruje.
Cukier puder przesiewam, dodaję białko, cytrynę i miksuję mikserem około 15 minut na puszystą masę. Białko ilość dodać w zależności od konsystencji. Lukier przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć małą dziurkę i formować wzory.
przepis pochodzi z drobnymi zmianami z white plate
ale piękne!
OdpowiedzUsuńślicznie ozdobione!
OdpowiedzUsuńa ja tak ozdabiać nie umiem, buuu :/
OdpowiedzUsuńale piękne wyszły!
ja też nie :( ale miło popatrzeć:)
OdpowiedzUsuńPiękne z ozdobami.
OdpowiedzUsuńjak zawsze pięknie ozdobione. U mnie w tym roku nie ma domowych pierniczków, chyba że teściowa przywiezie:)
OdpowiedzUsuńJak pięknie ozdobione:-)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowane:) Łoś dla mnie:D
OdpowiedzUsuńŁosia zostawiam dla ciebie :-)
Usuńcudne pierniczki :) też się napracowałaś :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie nastrojowe zdjęcia Ci wyszły! Pięknie!
OdpowiedzUsuńMnie jutro czeka lukrowanie, super zabawa, ale bardzo pracochlonna:-) Pysznie wygladaja Twoje pierniczki!
OdpowiedzUsuń