niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniki szwedzkie












150 gram syropu klonowego
110 grma masła
100 gram brązowego cukru
375 gram mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych gożdzików
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżkę kakao 

 glazura:
1 jajko
1/2 szklanki

lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 białko
5 kropel cytryny

W małym rondlu podgrzewam syrop klonowy, dodaję cukier i masło, mieszam. Podgrzewam do momentu rozpuszczenia się cukru i studzę. 
Mąkę przesiewam do iski, dodaję proszek do pieczenia, przeprawy korzenne, kakao i sól. W środek wlewam syrop klonowy i jajko. Ciasto zagniatam mikserem, formuje kulę którą zawijam w folię i wstawiam do lodówki na dwie godziny.
Po wyjeciu ciasto dzielę na porcję i wałkuję na cienki placek. Podsypuje maką stolnicę. Wycinam dowolne kształty.
Pierniki układam na blaszce wyłożonej pergaminem i piekę8-10 minut temp 170 stopni. Pierniczki są cienkie uważać żeby się nie przypaliły.

Pierniczki po wystygnięciu smaruję jajkiem rozmąconym z mlekiem pędzelkiem, układam na blaszce i zapiekam 10 minut temp 70-80 stopni. Pierniczki będą święcące.Po wystygnięciu lukruje.

Cukier puder przesiewam, dodaję białko, cytrynę i miksuję mikserem około 15 minut na puszystą masę. Białko ilość dodać w zależności od konsystencji. Lukier przełożyć do woreczka foliowego, wyciąć małą dziurkę i formować wzory.

przepis pochodzi z drobnymi zmianami z white plate






12 komentarzy:

  1. a ja tak ozdabiać nie umiem, buuu :/
    ale piękne wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też nie :( ale miło popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zawsze pięknie ozdobione. U mnie w tym roku nie ma domowych pierniczków, chyba że teściowa przywiezie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie udekorowane:) Łoś dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne pierniczki :) też się napracowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie nastrojowe zdjęcia Ci wyszły! Pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie jutro czeka lukrowanie, super zabawa, ale bardzo pracochlonna:-) Pysznie wygladaja Twoje pierniczki!

    OdpowiedzUsuń