Tym razem wiórki kokosowe Kresto poszły w ruch. Powstało ciacho pod gwiazdami
- biszkopt:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 galaretka agrestowa
- 1 puszka liczi w syropie
- wierzch:
- 2 galaretki malinowe
- 3 szklanki wody
- wiórki kokosowe Kresto
Jaka wbijam do miski , dodaję cukier i ubijam mikserem na najwyższych obrotach na puch. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dodaję pomału do jaj, mieszam łyżką. Nie dodaję proszku do pieczenia. Ciasto wylewam na wysmarowaną formę okrągło średnica 24 cm i piekę `15 minut temp 180 stopni.
Śmietanę kremówkę schłodzoną wlewam do miski dodaję cukier waniliowy i ubijam mikserem na puszystą masę. Galaretkę agrestową rozpuszczam w 1/2 szklance gorącej wody, schładzam ją i wlewam do ubitej śmietany cały czas miksując. Owoc liczi odsączam z syropu i układam na upieczonym biszkopcie. Zalewam je śmietaną.
Galaretkę malinową rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody. Schładzam ją, i jak zacznie tężeć zalewam śmietanę. Wstawiam do lodówki na noc. Przed podaniem posypuję wiórkami kokosowymi.
Mmm ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńkolorowo i pysznie, zjadłabym
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i tak kusi...mimo, że słodyczy po Świętach mam dosyć;-)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda;)
OdpowiedzUsuńCiekawe pomysł z tym liczi. Chyba jeszcze nie jadłam go w cieście. Ale ogólnie efekt super! :))
OdpowiedzUsuńfajna nazwa i naprawdę, pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńMadziu torcik pysznie wygląda!!
OdpowiedzUsuńnominowałam Twój blog do Liebsteblog Award , jeżeli masz ochotę do zabawy to zapraszam
pozdrawiam cieplutko:)
ślicznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJak ja już dawno liczi nie jadłam...
Jak tu niebiansko:-) Uwielbiam liczi, z pewnoscia by mi smakowalo...
OdpowiedzUsuń