200 gram makaronu penne
szczypta kurkumy
8 oliwek czarnych
1 burak pieczony
1/2 papryki czerwonej
5 papryczek chili z zalewy miniaturki
1/2 cukinia mała
2 cienkie kabanosy
5 dkg sera złocistego lazur
5 gałązek pietruszki
sól, pieprz
olej rzepakowy
sos francuski:
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka wody
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli
1 łyżeczka octu balsamicznego
Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Makaron wykładam na talerz, dodaję oliwki, kawałki kabanosa. Z buraka robię różę z połowy, z drugiej połowy wycinam gwiazdki. Z papryki również wycinam gwiazdki specjalnym nożykiem. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm i grilluję na patelni grillowej. Doprawiam solą, pieprzem. Dodaję papryczki chili miniaturki, ser lazur pokrojony.
Do słoiczka wlewam oliwę, wodę, musztardę, ocet, dodaję sól, i całość energicznie mieszam. Sosem polewam sałatkę przed podaniem. Dekoruje pietruszką. Ze skórki od cukinii robię listki.
Piękne kolorki i ukochane smaki :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pięknie u Ciebie Madziu i smacznie- przydałaby mi się taka porcyjka na poprawienie nastroju:)
OdpowiedzUsuńSame rzeczy które uwielbiam, pięknie i smacznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpięknie i kolorowo dzisiaj u Ciebie aż ślinka cieknie:d
OdpowiedzUsuńJak zawsze kolorowo i smacznie:)
OdpowiedzUsuńcudo, cudo, cudo!:-)
OdpowiedzUsuń