2,7 kg kaczka świeża
70 dg obranych jabłek
3 cebule
1 łyżka majeranku
1 łyżka płaska soli
olej rzepakowy
Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami. Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę. Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.
moja mama robiła taką kaczkę w święta :) mniam!!! ja sama jeszcze nie piekłam!
OdpowiedzUsuńSłyszałam wiele dobrego na temat tak przyrządzonej kaczki,ale nie miałam okazji spróbować,niemniej jednak prezentuje się znakomicie.
OdpowiedzUsuńKaczka z jabłkami jest pyszna!! dodaję nieco więcej majeranku, ale to juz jak kto lubi:)
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie Madziu:)
Kaczuchy z jabłkami jeszcze nie jadłam, ale prezentuje się WOW! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy, ale wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńale mam smaka na taką kaczkę ;)
OdpowiedzUsuńKawał kaczki :) lubię takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńPyszną tą kaczkę zrobiłaś... super nadzienie! Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńŚliczna kaczusia.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam, pycha!
OdpowiedzUsuńZawsze mówiłem
OdpowiedzUsuńco jest najlepsze z ryb.
Kaczka - przecież pływa.
A do tego dobre wino pychota, pyszota jak kto woli smakowite danie
Ha ha dobre, też uwielbiam kaczkę
Usuń