Schabik był pyszny, soczysty rozpływał się w ustach. Dawno nie jadłam tak dobrego schabu.
1,5 kg schabu bez kości
20 dkg suszonych moreli
20 dkg śliwek suszonych
1 szklanka wina czerwonego Celebro Italy
sól, pieprz kolorowy, olej
pietruszka natka
Schab myję, osusza i nacinam wzdłuż na całej długości w 4 miejscach na głębokości 3 cm, co około 2 cm. Schabu nie docinam do końca czyli spodu. Solę i pieprzę dokładnie. Morele i śliwki wkładam do miseczki i zalewam winem czerwonym półwytrawnym i odstawiam na 30 minut.
Śliwki i morele na przemian układam w nacięciach. Schab zawiązuje sznurkiem bardzo dokładnie i mocno ściskam. Układam w brytfannie skropionej oliwą i wstawiam do piekarnika na 80 minut temp 190 stopni. W między czasie podlewam winem które mi zostało z moczenia śliwek. Schab po upieczeniu obkładam kulkami pieprzu kolorowego i pokrojoną pietruszką. Kroję na plastry.
Ten schabik nie mógł byc nie dobry,on na pewno był pyszny.
OdpowiedzUsuńpyszny schabik!
OdpowiedzUsuńoj to coś dla mnie ;) czuję, że zjadłabym cały ;)
OdpowiedzUsuńMysza jak zwykle bajecznie! nie jestem mięsożerna, ale bym się na pewno skusiła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Śliczny i pyszny!! choć ja raczej robię tylko z morelami:)
OdpowiedzUsuńWow aż chce się go zjeść :)
OdpowiedzUsuńwygląda doskonale :) pyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taki schabik:)
OdpowiedzUsuńSchab super!.
OdpowiedzUsuń