środa, 22 stycznia 2014
Masło klarowane
3 kostki masła po 250 gramów 82 % tłuszczu
Masło przekładam do wysokiej patelni i rozpuszczam na gazie. Nie mieszam masła. Patelnia musi być sucha. Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką. Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
kolejna świetna rada! nigdy nie wpadłyśmy na to, ze masło klarowane po zastygnięciu można przechowywać ;)
OdpowiedzUsuńMasło klarowane w lodówce może stać spokojnie :-)
Usuńczęsto używam go w kuchni:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra porada i wielu osobom się przyda:)
OdpowiedzUsuńBardzo się takie masło przydaje w kuchni do różnych potraw.Bardzo potrzebna porada.
OdpowiedzUsuńDobre rady zawsze w cenie:)też robię klarowane,używam do podsmażania np.pierogów,które na maśle jednak najbardziej mi smakują:)
OdpowiedzUsuńmożna kupić już gotowe masło klarowane - ja go używam do smażenia - duszenia potraw na patelni
OdpowiedzUsuńWiem że można kupić ale ja wolę sama zrobić :-)
Usuńteż robię sama klarowane
OdpowiedzUsuńPoza Polską nie spotkałam się z klarowanym masłem ,ale pewnie wszystko w swoim czasie ,zrobię w domu.
OdpowiedzUsuńw USA mozesz bez problemu kupic, w sklepach indyjskich tez zawsze mozna spotkac. Ja gdy mieszkalam w Polsce nigdy sie nie spotkalam z maslem klarowanym sprzedawanym w sklepach:-)
UsuńJa zazwyczaj idę na łatwiznę i kupuję masło klarowane :)
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://pp-popolsku.blogspot.com/
Masz bardzo ciekawego blog, co powiesz na wspólną obserwację? :)
OdpowiedzUsuńhttp://smileewithus.blogspot.com/
wszystko co zrobione w domu jest lepsze :) i jeszcze mamy satysfakcję :)
OdpowiedzUsuńi po co to płacić tyle pieniędzy za gotowe masło klarowane jak w bardzo prosty sposób można je przygotować samemu w domu:) fantastyczna rada:)
OdpowiedzUsuńRobiłam takie masełko, pyszne i ma długi termin do spożycia, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Ula może stać takie masło w lodówce i stać :-)
UsuńZrobienie takiego masła wymaga wielkiej cierpliwości, ale jak widać warto się poświęcić - otrzymujemy coś pysznego. Podziwiam za cierpliwość. Nie pójdę więcej na łatwiznę i zrobię je sama. :)
OdpowiedzUsuńNie ma dużo pracy przy robieniu, polecam zrobić samemu :-)
Usuń