Strony

Strony

czwartek, 30 maja 2013

Pomarańczowo czekoladowe z maszynki ciacha



Zostałam zaproszona przez firmę Bielmar do przetestowania ich produktów. Oczywiście na tych ciastkach nie poprzestanę testowania. Uwielbiam piec ciacha, a margaryny Bielmar idealnie do tego nadają się.
















½ kg mąki wrocławskiej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko całe
1 żółtko
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
20 dkg margaryny zwykłej Bielmar
Szczypta soli
Polewa:
½ tabliczki czekolady
6 łyżek mleka
Orzeszki arachidowe drobne

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli, margarynę, jaja, skórkę pomarańczową. Całość kroję nożem, i zagniatam. Ciasto wstawiam do lodówki na 2 godziny. Następnie za pomocą specjalnej nakładki wycinam ciastka o rożnych kształtach maszynką do mięsa. Ciastka układam na pergaminie na blaszce i wstawiam do piekarnika na 15 minut temp 160 stopni. Czekoladę, kroję na mniejsze kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, dolewam mleko. Po ostudzeniu ciastka dekoruję polewą czekoladową i posypuję orzeszkami.

środa, 29 maja 2013

Sztufada na sałatce z mniszka lekarskiego z rukolą

Przepis bierze udział w Konkursie dla blogerów pt. "Inspiruje nas Fit&Easy"




70 dkg wołowiny
10 dkg słoniny
1 cebula
½ selera
1 marchewka
Liść laurowy
5 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka piwa
1 burak pieczony
1 garść mniszka lekarskiego
1 garść rukoli Fit & Easy.
6 pomidorków koktajlowych
1 woreczek kaszy gryczanej
¼ ogórka zielonego
½ papryczki chili
2 łyżki oliwy
Kwiaty bratka

Mięso myję dokładnie. Przyrządzam marynatę. Do garnka wlewam szklankę wody przegotowanej, dodaję oliwę, piwo, cebulę piórka, przyprawy. Mięso marynuję 24 h, można dłużej. Wyjmuję i szpikuję słoniną pokrojoną w paski. W głębokiej patelni na oliwie mięso duszę na małym ogniu. Dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę, seler. Duszę aż wołowina będzie miękka. Kroję na plastry. Kaszę gryczana gotuję w osolonej wodzie 15 minut. Warzywa z sosu dodaję do kaszy i mieszam. Mięso podaję na rukoli, mniszku lekarskim, dodaję pomidorki, papryczkę chili, kwiaty bratka. Podaję z różą z buraka pieczonego, dekoruję talerz ogórkiem zielonym i listkami bazylii.
Sałatki przepisy Fit & Easy

wtorek, 28 maja 2013

Sałatka ze szparagami i mozzarellą




7 liści Sałaty masłowej
½ kulki dużej mozzarella
6 truskawek
2 szparagi białe
4 szparagi zielone
5 pomidorków koktajlowych
4 grona winogrono zielone
1 mała cukinia
3 łyżki sosu francuskiego
Kwiaty bratka
Sól

Cukier Sałatę myję, strzepię, układam na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, truskawki i mozzarellę. Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem cukru aldente. Kroję je na mniejsze kawałki. Dodaję do sałatki, razem z winogronem. Cukinię kroje w cienkie plastry na maszynce do chleba. Również dodaję. Sałatkę polewam sosem francuskim, dekoruję bratkami jadalnymi.

poniedziałek, 27 maja 2013

Kanapka na majówce




 1 jajko
1 pomidor duży
4 pomidorki koktajlowe
1/2 ogórka zielonego
7 oliwek czarnych
3 oliwki zielone
4 rzodkiewki
1 cebula czerwona
½ papryczki chili czerwonej
1 gałązka szczypiorku
Bazylia świeża
1 kawałek sera feta
1 plaster sera żółtego
2 plasterki szynki suszonej
½ kawiorka
1 łyżka margaryny z masłem
2 liście sałaty masłowej
Kwiaty bratka

Kawiorek kroję na pół, i smaruję masłem. Układam na nim liście Sałaty i plaster sera. Jajko gotuję na twardo, powstanie  myszka. Uszy robię z rzodkiewki, oczy z oliwki czarnej, słomką wycinam kółka. Wąsy robię ze szczypiorku. Z pomidora dużego tworzę biedronkę. Kropki robię z oliwek czarnych, i nogi z oliwek paski wycinam. Na sałacie układam pomidorki koktajlowe, oliwki, listki bazylii, kawałki sera feta, oraz szynkę suszoną. Z ogórka zielonego wycinam koła, z reszty ogórka robię drabinkę. Z rzodkiewek wycinam kwiatki, to samo robię z cebuli czerwonej. Dekoruję bratkami

niedziela, 26 maja 2013

Tort truskawkowy na dzień mamy


Przy okazji składam wszystkim mamom, dużo uśmiechu, pogody ducha i słońca na każdy dzień.








  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukier kryształ
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej 
  • Krem:
  • ½ litra śmietany kremówki 30 %
  • 1 serek mascarpone
  • 1 śmietan fix 9 gram
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Owoce:
  • 10 truskawek
  • 20 gron winogrono ciemne
  • 1 pomarańcza
  • Mięta świeża
  • Poncz:
  • 1 cytryna
  • 3/4szklanki wody
  • Masa truskawkowa:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka rabarbaru pokrojonego
  • 1 łyżka cukru
  • 12 truskawek 
  •  
  • Biszkopt: Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę, dodaję cukier kryształ i dalej ubijam. Następnie stopniowo dokładam żółtka. Kiedy masa będzie puszysta, przesiewam mąkę tortową i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Mieszam delikatnie. Wykładam do nasmarowanej tortownicy, średnica 27 cm. Piekę w temp 180 stopni 35 minut Krem do tortu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Na końcu dodaję fix, i serek mascarpone. Masa truskawkowa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wody. Rabarbar posypuję cukrem, żeby puścił soki i przesmażam na patelni. Jak ostygnie dodaję truskawki i razem miksuję blenderem. Mieszam z galaretką truskawkową. Powstanie fajny mus. Biszkopt przecinam na 3 krążki. Z przegotowanej wody robię poncz, dolewam do niej sok z cytryny. Polewam spodni biszkopt, smaruję kremem śmietanowym, przykrywam kolejnym krążkiem który nasączam ponczem, smaruję musem truskawkowym. Nakładam ostatni krążek. Tort i boki smaruję kremem. Boki posypuję okruchami biszkopta.Dekoruję winogronem, truskawkami, miętą, i pomarańczem. 

sobota, 25 maja 2013

Pasztet z selera ze szparagami



Uwielbiam seler, jest zdrowy, ma tyle właściwości.Bardzo lubię wegetariańskie odmiany pasztetów.Przy sezonie szparagowym można pokombinować, i dodać szparagi do pasztetu. 

















2 selery średniej wielkości
2 cebule
3 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 kostka margaryny
Sól
Pieprz
1 łyżka przyprawy maggi
Majeranek
6 szparag zielonych
Cukier

Seler i cebulę obieram. Myję, a następnie ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie. Przekładam do miski, dodaję bułkę tartą, i stopioną margarynę. Jak masa przestygnie dodaję żółtka, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą magii, majerankiem.Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Masę wykładam do foremki małej, wyłożonej papierem. Szparagi gotuję aldente w solonej wodzie, z dodatkiem cukru. Układam w foremce po 3 sztuki na dwóch poziomach. Pasztet piekę godzinę w  temperaturze 180 stopni.