piątek, 24 maja 2013

Wiosenna patelnia z żółtym ryżem i warzywami







1 pierś z kurczaka
1 woreczek ryżu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka Bazyli suszonej
1 łyżeczka oregano suszone
½ łyżeczki pieprzu
½ słoiczka pomidorów suszonych
½ szklanki oliwek czarnych figaro
Olej do smażenia
Sól
1 bakłażan
½ cukinii
1 papryka pomarańczowa
10 pomidorków koktajlowych
½ brokuła
½ pęczka koperku świeżego
2 ząbki czosnku

Pierś z kurczaka marynuję w oleju, dodaję bazylię , oregano suszone, sprasowany czosnek, sól, pieprz zmielony. Bakłażana kroję w płasty, posypuję solą i odstawiam na pół godziny. Cukinię kroję też w plastry, solę pieprzę i smażę na patelni grillowej razem z papryką paskami. Bakłażana zmywam pod wodą z soli, i też smażę na patelni na oleju. Nie solę już go tylko pieprze. Ryż gotuję z dodatkiem kurkumy 15 minut. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję w osolonej wodzie aldente. Pierś z kurczaka smażę na patelni, i kroję w paski. Do ryżu dodaję kurczaka, brokuła, cukinie, bakłażana, pomidorki koktajlowe pokrojone, pomidory suszone, oliwki. Całość mieszam i posypuję koperkiem zielonym.

6 komentarzy:

  1. super bardzo lubię takie kolory na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiem Ci: szokujesz tymi obrazami, POZYTYWNIE oczywiście

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Kolorowo, zdrowo i pysznie: )

    OdpowiedzUsuń
  4. ale obiadek :) chyba wpadnę z całą rodzinką :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wyglada i jeszcze lepiej smakuje:)

    OdpowiedzUsuń