2
płaty mintaja duże
4
kostki szpinaku
½
papryczki chili żółtej
1
papryczka chili czerwona
4
oliwki zielone
3
oliwki czarne
Szczypiorek
20
dkg groszki zielonego mrożonego lub świeżego
3
pomidorki koktajlowe
Sól
Pieprz
½
cytryny
1
ząbek czosnku
1
łyżka masła
4
ziemniaki
Mintaja odmrażam, to samo robię ze szpinakiem. Rybę osuszam ręcznikami
papierowymi. Solę, pieprze, dodaję sprasowany ząbek czosnku, polewam sokiem z
cytryny. Na każdym płacie układam szpinak, i pokrojoną papryczkę chili. Zwijam
w rulon i spinam wykałaczką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na
40 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu
kroję w plastry. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam dodaje masło i
blenderuję. Groszek przesmażam na patelni 2 minuty. Następnie blenderuję,
dodaję trochę wody do groszku żeby nie był suchy, doprawiam sola, pieprzem. Podaję
na talerzu łezki z ziemniaków i groszku, robię kwiatka. Dekoruję oliwkami i
szczypiorkiem. Z 2 pomidorków koktajlowych
robię róże, dekoruję oliwkami zielonymi.
Wygląda bardzo smakowicie, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;) Nada się w sam raz jako przekąska na imprezkę dla gości !
OdpowiedzUsuńŚlicznie podane :)
OdpowiedzUsuńW sam raz dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńWygladaja przepieknie, jak zawsze u Ciebie kochana:-)Chetnie zabralabym Ci ten talerzyk...
OdpowiedzUsuńale pięknie wyglądają, jak takie oczka :) z rybki jeszcze roladek nie robiłam
OdpowiedzUsuńpodane jak zwykle pięknie,rybka z szpinakiem w formie roladki coś fantastycznego
OdpowiedzUsuńUroczo podane ,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane! :)
OdpowiedzUsuń