niedziela, 12 maja 2013

Roladki z mintaja ze szpinakiem z purre z groszku







2 płaty mintaja duże
4 kostki szpinaku
½ papryczki chili żółtej
1 papryczka chili czerwona
4 oliwki zielone
3 oliwki czarne
Szczypiorek
20 dkg groszki zielonego mrożonego lub świeżego
3 pomidorki koktajlowe
Sól
Pieprz
½ cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
4 ziemniaki

Mintaja odmrażam, to samo robię ze szpinakiem. Rybę osuszam ręcznikami papierowymi. Solę, pieprze, dodaję sprasowany ząbek czosnku, polewam sokiem z cytryny. Na każdym płacie układam szpinak, i pokrojoną papryczkę chili. Zwijam w rulon i spinam wykałaczką. Wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 40  minut temp 180 stopni. Po wyjęciu kroję w plastry. Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam dodaje masło i blenderuję. Groszek przesmażam na patelni 2 minuty. Następnie blenderuję, dodaję trochę wody do groszku żeby nie był suchy, doprawiam sola, pieprzem. Podaję na talerzu łezki z ziemniaków i groszku, robię kwiatka. Dekoruję oliwkami i szczypiorkiem. Z 2 pomidorków koktajlowych  robię róże, dekoruję oliwkami zielonymi.

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie, smakuje pewnie jeszcze lepiej ;) Nada się w sam raz jako przekąska na imprezkę dla gości !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja przepieknie, jak zawsze u Ciebie kochana:-)Chetnie zabralabym Ci ten talerzyk...

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pięknie wyglądają, jak takie oczka :) z rybki jeszcze roladek nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. podane jak zwykle pięknie,rybka z szpinakiem w formie roladki coś fantastycznego

    OdpowiedzUsuń