70
dkg Mąki pszennej
30
dkg mąki żytniej
6
łyżek otrębów granulowanych z żurawiną
1
łyżka soli
2
dkg drożdży
2
łyżki zakwasu
1
szklanka mąki pszennej chlebowej
1
szklanka wody
Do
zakwasu dodaje mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po
czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam
do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami.
Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty,
rozpuszczone drożdże, sól, otręby granulowane z żurawiną. Wyrabiam ciasto
ręcznie na jednolite ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam
ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do
koszyczka do wyrośnięcia. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam
z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut
temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu
chleba z piekarnika spryskuję go wodą. Przykrywam
ściereczką
reeewelacja !
OdpowiedzUsuń