1/2kg
mięsa z szynki i indyka
½
szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka kaszy jęczmiennej ugotowanej
1
cebula duża
1
ząbek czosnku
1
łyżeczka majeranku
1
jajko
1
bułka
½
szklanki mleka
½ szklanki
Bułka
tarta
Pieprz
Sól
Sos
pomidorowy
1
puszka pomidorów
1
cebula
1
ząbek czosnku
Sól
Pieprz
olej
Mięso
miele przez maszynkę razem z cebulą. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i
jęczmienną. Doprawiam sprasowanym czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem. Bułkę
moczę w mleku i dodaję z jajkiem. Całość mieszam i wyrabiam klopsy mielone.
Obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju. Na drugiej patelni przesmażam
cebulkę obraną i pokrojoną z czosnkiem. Dodaję pomidory z puszki. Doprawiam
solą, pieprzem. Całość blenderuję, Mielone podaję z sosem.
Ha! Kwietny pomysł na wegetariańskie kotleciki :) Uwielbiam tego typu eksperymenty.
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają.
*świetny :)
Usuńmmmmmm, miodzio, choć jest kilka składników, których w kuchni nie używam, ale przepis super :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze takich kotletów :) wyglądają pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmyślę że następne kotlety mielone zrobię w Twojej wersji :) pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń