wtorek, 9 kwietnia 2013

Mielone z jęczmienną i jaglaną kaszą




1/2kg mięsa z szynki i indyka
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1  szklanka kaszy jęczmiennej ugotowanej
1 cebula duża
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
1 bułka
½ szklanki mleka
 ½ szklanki
Bułka tarta
Pieprz
Sól
Sos pomidorowy
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
olej

Mięso miele przez maszynkę razem z cebulą. Dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i jęczmienną. Doprawiam sprasowanym czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem. Bułkę moczę w mleku i dodaję z jajkiem. Całość mieszam i wyrabiam klopsy mielone. Obtaczam je w bułce tartej i smażę na oleju. Na drugiej patelni przesmażam cebulkę obraną i pokrojoną z czosnkiem. Dodaję pomidory z puszki. Doprawiam solą, pieprzem. Całość blenderuję, Mielone podaję z sosem. 

5 komentarzy:

  1. Ha! Kwietny pomysł na wegetariańskie kotleciki :) Uwielbiam tego typu eksperymenty.
    Apetycznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmm, miodzio, choć jest kilka składników, których w kuchni nie używam, ale przepis super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takich kotletów :) wyglądają pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę że następne kotlety mielone zrobię w Twojej wersji :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń