Strony

Strony

sobota, 20 kwietnia 2013

Chleb pszenno żytni z otrębami z żurawiną









70 dkg Mąki pszennej
30 dkg mąki żytniej
6 łyżek otrębów granulowanych z żurawiną
1 łyżka soli
2 dkg drożdży
2 łyżki zakwasu
1 szklanka mąki pszennej chlebowej
1 szklanka wody

Do zakwasu dodaje mąkę 1/2 szklanki i 1/2 szklanki wody. Powtarzam tą czynność po czterech godzinach. Czyli ponownie ½ szklanki mąki i wody. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia. Sól rozpuszczam w odrobinie letniej wody. To samo robię z drożdżami. Do miski wsypuję 70 dkg mąki pszennej i żytniej, dodaję zaczyn wyrośnięty, rozpuszczone drożdże, sól, otręby granulowane z żurawiną. Wyrabiam ciasto ręcznie na jednolite ciasto. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Wyrabiam ponownie i tak 3 razy w odstępach pół godziny. Formuję bochenek i wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Chleb nacinam przed włożeniem do piekarnika, i wykładam z koszyczka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika spryskanego wodą na 50 minut temp początkowa 250 stopni 10 minut i zmniejszam na 180 stopni. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskuję go wodą.  Przykrywam ściereczką

1 komentarz: