sobota, 2 listopada 2013

Kiszona kapusta









10 kg kapusty krajanki
17 dkg soli
2 marchewki

Kapustę obieram, z wierzchnich liści. Wykrawam głąby, szatkuje heblem do krojenia kapusty. Marchew obieram, myję, i ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję do kapusty, przesypuje solą, mieszam i odstawiam na dwie godziny. Kapusta zmorzy się. Następnie przekładam do słojów, mocno ubijam, żeby wyszedł nadmiar soku. Słoiki odstawiam w ciepłe miejsce, na około dwa tygodnie. Po tym czasie kapustę przenoszę do piwnicy.

12 komentarzy:

  1. w ub roku pierwszy raz sama w domu ukisiłam kapustę i byłam zachwycona jaja pyszna, bez porównania w smaku do tej sklepowej. w tym roku już powtórzyłam kiszenie 2 tyg temu, a dziś kolejna tura :)

    http://wkuchniuli.blogspot.com/2012/10/kapusta-kiszona-wasnej-roboty_28.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie robiłam, czas to zmienić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. w takim słoiku to sobie nie podepczesz :) Pamiętam kiszenie kapusty u nas w domu rodzinnym, rany, ile to było pracy, ale beczka wielgachna wychodziła, a smak takiej domowej... niezapomniany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety Kasiu beczki brak, a i trzymać nie byłoby gdzie. Piwniczka mała :-)

      Usuń
  4. Niby proste ,może poza szatkowaniem 10 kg kapusty ):

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza kapusta to ta domowa!!
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tez sami kisimy, dodaje koper, ziele ang, i listek laurowy, pycha, kupna może się schować)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam pytanie-czy jest jakiś określony gatunek kapusty do kiszenia?,czy może być dowolna?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kapusta dowolna biała, oczywiście nie pekińska. Polecam taką ze wsi nie pryskaną :-)

      Usuń
  8. Co to znaczy, że "Kapusta się zmorzy"? Puści sok, zmięknie ?

    OdpowiedzUsuń