niedziela, 3 listopada 2013
Jesienne roladki z bakłażana z gryczaną
2 bakłażany
1 szklanka kaszy gryczanej
1 papryczka chili
1/2 pęczka pietruszki
1/2 słoika suszonych pomidorów
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz
oliwki zielone i czarne do dekoracji
olej rzepakowy
1 łyżka smalcu
Bakłażany kroję maszynką do chleba na cienkie plastry około 4 mm. Solę i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam wodą, osuszam i układam na grillu elektrycznym. Każdy plaster smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym. Kasze gryczaną , gotuję w dwóch szklankach wody, dodaję smalec. Jak kasza wchłonie wodę, wstawiam garnek pod koc na 40 minut. Do kaszy dodaję pokrojone suszone pomidory, papryczkę chili, pietruszkę, sos sojowy, pieprz. Całość mieszam. Na każdy plaster bakłażana grillowany nakładam farsz i zwijam. Dekoruję pietruszką i talerz oliwkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Cudownie musiały smakować, faktycznie utrzymane w jesiennej kolorystyce ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie kaszy gryczanej i suszonych pomidorów:) całość jak zwykle pięknie podane!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Też ta gotuję kaszę :), a nie trzeba spinać wykałaczkami? Pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńświetne :) smaczne, zdrowe i jeszcze pięknie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńMałe pyszności,oj lubię.
OdpowiedzUsuńSuper roladki, nigdy takich nie próbowałam ale obstawiam , że są pyszne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Ciekawy pomysł.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńAle fajnie to wykombinowałaś. Zawijaski prezentują się naprawdę pysznie :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam bakłażana, może nie przepadam za kaszą gryczaną, ale bakłażan super:-)
OdpowiedzUsuńPysznie, zdrowo i pięknie:-) Chętnie zjadłabym teraz taką roladkę:-)
OdpowiedzUsuńdoskonałe danie i do tego prezentuje się fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńTalerz wygląda tak apetycznie. Niedość, że świetny pomysł, to kompozycja podania - rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńCałość pycha! Tylko zamieniłam smalec olejem rzepakowym - nie podnosi cholesterolu (wręcz go obniża) :)
OdpowiedzUsuńŚwietna potrawa! Uwielbiam bakłażana, kaszę... Super!
OdpowiedzUsuń